Misterioasa boal─â de care a suferit Goya, diagnosticat─â dup─â mai bine de 200 de ani jpeg

Misterioasa boal─â de care a suferit Goya, diagnosticat─â dup─â mai bine de 200 de ani

­čôü Biografii
Autor: Redac╚Ťia

Celebrul pictor spaniol Francisco Goya a suferit de o boal─â misterioas─â pe c├ónd avea 46 de ani, ├«n urma c─âreia ╚Öi-a pierdut auzul, iar o echip─â de exper╚Ťi de la ╚ścoala de medicin─â a Universit─â╚Ťii din Maryland, SUA, a ajuns la concluzia c─â artistul plastic ar fi avut o boal─â autoimun─â denumit─â sindromul Susac, conform unui studiu publicat de Live Science.

Francisco Goya (1746 ÔÇö 1828) este considerat cel mai important pictor spaniol de la sf├ór╚Öitul secolului XVIII ÔÇö ├«nceputul secolului XIX. La jum─âtatea carierei sale, ├«n 1793, pictorul s-a ├«mboln─âvit grav, r─âm├ón├ónd la pat timp de mai multe luni. Printre simptomele cunoscute ale acestei boli se num─âr─â durerile de cap, ame╚Ťeli, halucina╚Ťii, probleme cu vederea ╚Öi acufene (╚Ťiuitul ├«n urechi). Majoritatea acestor simptome s-au estompat ╚Öi au disp─ârut, ├«ns─â p├ón─â la sf├ór╚Öitul vie╚Ťii, la v├órsta de 82 de ani, celebrul pictor a r─âmas surd.

image

Boala lui Goya a r─âmas f─âr─â un diagnostic clar, de╚Öi unii exper╚Ťi au emis diverse ipoteze, printre care meningita bacterian─â, sifilisul sau chiar o posibil─â intoxica╚Ťie cu plumb rezultat─â ├«n urma lucrului cu vopsele. 

├Äntr-o nou─â analiz─â, Dr. Ronna Hertzano, chirurg ╚Öi expert─â ORL de la ╚ścoala de medicin─â a Universit─â╚Ťii din Maryland, sus╚Ťine c─â Francisco Goya ar fi suferit de sindromul Susac ÔÇö o maladie autoimun─â rar─â ├«n care sistemul imunitar al pacientului atac─â vasele de s├ónge din creier, retin─â ╚Öi urechea intern─â. Printre simptome se num─âr─â dureri puternice de cap, dificult─â╚Ťi de concentrare, probleme psihiatrice ╚Öi pierderea vederii, echilibrului ╚Öi auzului.

image

Diagnosticarea bolii de care a suferit Goya a fost o provocare pentru c─â, ├«n cazul s─âu, "nu dispunem de ├«nsemn─âri scrise de la medicii care l-au examinat", a precizat Hertzano. Cu toate acestea, Goya "s-a confruntat cu o constela╚Ťie de simptome" care ofer─â indicii cu privire la natura diagnosticului, a ad─âugat ea. 

Sindromul Susac explic─â toate simptomele suferite de pictor ╚Öi poate s─â-i lase pe pacien╚Ťi suferind de surditate permanent─â, conform lui Hertzano. 

image

De╚Öi sifilisul, meningita bacterian─â sau intoxica╚Ťia cu plumb pot explica simptomele suferite de Goya, ├«n secolul XVIII, pacien╚Ťii cu astfel de afec╚Ťiuni nu-╚Öi reveneau a╚Öa cum a f─âcut-o pictorul. Pacien╚Ťii cu astfel de probleme de s─ân─âtate sufereau aproape ├«ntotdeauna complica╚Ťii grave. 

Diagnosticul pus de Dr. Hertzano nu este ├«ns─â unul definitiv. "Nu putem face mai mult de specula╚Ťii", a ad─âugat ea. 

Dacă Goya ar fi trăit în zilele noastre, el ar fi putut primi tratament pentru această boală și chiar și așa tot ar fi existat riscul să-și piardă auzul, a precizat Dr. Hertzano.

1024px El Tres de Mayo, by Francisco de Goya, from Prado in Google Earth x0 y1 jpg jpeg