Misterele statuilor din Insula Paștelui  jpeg

Misterele statuilor din Insula Paștelui

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 8 martie 2019

Vechii locuitori ai Insulei Paștelui (Chile) au construit misterioasele statui care au făcut din această insulă o importantă destinație turistică în zone care aveau acces la surse de apă dulce și la alte resurse, susțin oamenii de știință. Uriașele statui din rocă monolitică, cu o înălțime de până la 12 metri și o greutate de 75 de tone, a căror origine rămâne înconjurată de mister, au uimit generații întregi de vizitatori ai acestei insule cunoscute și sub numele de Rapa Nui.

Cercetătorii s-au întrebat multă vreme de ce anumite regiuni de pe insulă au fost selectate pentru amplasarea statuilor, însă un nou studiu publicat în jurnalul de specialitate „PLOS One” a arătat că respectivele zone sunt situate în apropierea unor surse de apă dulce. Pe Rapa Nui există în prezent circa 800 de moai și 300 de ahu, platformele monumentale pe care aceste statui sunt amplasate. Se crede că acestea au fost realizate de comunități diferite, cea mai veche dintre ele datând din secolul al XIII-lea.

Atunci când am început să examinăm detaliile hidrologice, am remarcat o legătură strânsă între accesul la apa dulce și amplasarea statuilor”, a declarat cercetătorul principal al studiului, Carl Lipo, antropolog la Binghamton University din NewYork.

Potrivit acestuia, zonele din jurul platformelor ahuerau legate exact de locurile în care ieșeau la suprafață cursuri de apă dulce din subteran”, acest lucru fiind valabil chiar și în cazul monumentele din interiorul insulei, nu doar al celor de pe coastă. El a precizat, totodată, că în locurile unde nu sunt amplasate ahu sau moai nu există surse de apă dulce.

Acest articol a fost publicat în numărul 205 al Revistei Historia, disponibil  în format digital pe paydemic.com!

Cumpără Acum

Book 205 intreg 1 jpg jpeg

Citește numărul 205 al Revistei Historia și în format DIGITAL:

Cumpără Acum