Miss Universe sau cum a făcut frumuseţea istorie jpeg

Miss Universe sau cum a făcut frumuseţea istorie

­čôü Istoria Modei
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 8 iulie 2010

Din negura antichit─â┼úii p├ón─â ├«n zilele noastre, frumuse┼úea femeii a str─âlucit ┼či a d─âinuit peste veacuri, ├«ns─â primul concurs ÔÇ×Miss UniverseÔÇŁ a fost organizat pentru prima dat─â ├«n ora┼čul Galveston, Texas, SUA, iar c├ó┼čtig─âtoarei primei edi┼úii a ÔÇ×Concursului International de Trasaturi FiziceÔÇŁ a fost Miss Fran┼úa.

Prima rom├ónc─â ├«nscris─â la concursul de la Galveston a fost bucure┼čteanca Magda Demetrescu, c├ó┼čtig─âtoarea titlului Miss Romania ├«n anul 1929. Aceasta a ob┼úinut atunci locul ┼čase, fiind recompensat─â cu 100 de dolari ┼či un ceas br─â┼úara. Miss Universe din acel an a fost desemnat─â Lisl Goldarbeiter, Miss Austria, care a primit un premiu de 2.000 de dolari ┼či numeroase cadouri.├Än anul 1930, titlul de Miss Universe a fost c├ó┼čtigat de americanca Dorothy Dell Golf (foto dreapta), Miss Statele Unite, urmata pe locul al doilea de Helen Hannan, Miss New Jersey. Participanta Rom├óniei la concurs, olteanca Mariana Mirica, Miss Rom├ónia, ob┼úinea locul al treilea, fiind precedat─â de Miss Rusia.

Dorothy Dell jpg jpeg

ÔÇťRealitatea Ilustrat─âÔÇŁ organizeaz─â Miss Rom├ónia

├Än anul 1931, organizatoarea concursului Miss Rom├ónia, revista "Realitatea Ilustrat─â", schimb─â regulile dup─â care se desf─â┼čura concursul de frumuse┼úe. Candidatele erau obligate s─â aib─â cet─â┼úenie rom├ón─â ┼či v├órsta cuprins─â ├«ntre 17 si 25 de ani, "s─â nu fie, nici s─â nu fi fost c─âs─âtorit─â, s─â locuiasc─â la parin┼úi, la rude, sau dac─â tr─âiesc singure, s─â aib─â o profesiune cinstit─â ┼či mijloace de trai onorabile".

 Moralitatea candidatelor era, a┼čadar, o condi┼úie esen┼úial─â. La concurs nu erau admise "artistele de teatru, cinema, varietes ┼či nici manechinele". Erau excluse, pe l├óng─â cele mai sus men┼úionate, cele care candidaser─â deja la concursuri interna┼úionale. C├ó┼čtig─âtoarea trebuia s─â fie aleas─â nu doar de un juriu desemnat, cum se f─âcuse p├ón─â atunci, ci s─â "fie aleasa marelui public" din Rom├ónia.Doritoarelor li se cerea s─â trimit─â o fotografie, dup─â care se facea o prim─â selec┼úie, apoi cu candidatele r─âmase se f─âcea un film "vorbitor ┼či sonor, al c─ârui scenariu deosebit de ├«nteresant ┼či amuzantÔÇŁ, a fost scris de Joseph de Saxa.

Filmul intitulat "Parada Frumuse┼úii" urma s─â fie difuzat ├«ncep├ónd cu luna martie ├«n toate cinematografele din ┼úara. Spectatorii votau pe aceea care o credeau demn─â de a primi titlul Miss Rom├ónia. Candidata care ob┼úinea cele mai multe voturi din partea publicului era desemnat─â c├ó┼čtig─âtoare marelui titlu.

Televizat din 1955

Concursul Miss Universe a fost difuzat prima dat─â ├«n anul 1955 ┼či a devenit unul dintre cele mai populare ┼či mediatizate competi┼úii de frumusete, din lume. ├Än primii ani din istoria competi┼úiei, concurentele erau eliminate pe r├ónd, p├ón─â ├«n final─â. Din anul 1965, p├ón─â ├«n prezent, semifinalistele sunt anun┼úate doar ├«n seara de gal─â a finalei. Acestea mai defileaz─â ├«nc─â o dat─â ├«n costume de baie ┼či rochii de sear─â, dup─â care se decid concurentele care  intr─â ├«n Top 5. ├Än anul 1960 a fost introdus─â proba interviului, ├«n urma c─âreia erau alese cele cinci ┼či apoi c├ó┼čtig─âtoarea.├Än 1990 competi┼úia a suferit schimb─âri majore, reduc├óndu-se astfel num─ârul de semifinaliste, de la zece, la ┼čase. Fiecare concurent─â tr─âgea la sor┼úi numele unui membru al juriului, urm├ónd ca acesta s─â-i adreseze o ├«ntrebare. Astfel erau desemnate cele 3 finaliste.

├Än anul 1998 num─ârul semifinalistelor s-a redus la cinci dintre care erau alese ocupantele celor trei locuri. Acest regulament a fost valabil p├ón─â ├«n anul 2000. In 2001 s-a revenit la varianta ├«n care finalistele erau ├«n num─âr de cinci.├Än 2006, ├«n urma probei costumului de baie, erau admise la urm─âtoarea proba 10 concurente, care urmau s─â defileze ├«n rochii de sear─â, urm├ónd ca dintre acestea s─â fie eliminate jum─âtate. Cele cinci finaliste erau supuse probei interviului, astfel deciz├óndu-se c├ó┼čtig─âtoarea titlului Miss Universe.