Ministerul Culturii a semnat contractul de închiriere a Castelului Peleş jpeg

Ministerul Culturii a semnat contractul de închiriere a Castelului Peleş

📁 Muzee
Autor: Redacția
🗓️ 20 mai 2010

Regele Mihai şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor, au semnat, miercuri, la Ministerul Culturii, contractul de închiriere a castelelor Peleş şi Pelişor, în vederea păstrării colecţiilor muzeale ale statului în aceste imobile, care au fost restituite regelui în 2007, informează Mediafax.

Documentul semnat este valabil trei ani, cu posibilitatea prelungirii, iar cuantumul chiriei lunare pe care trebuie să o plătească statul Casei Regale este egal cu cel de anul trecut:52.131 lei. Contractul a fost semnat de Regele Mihai I, în calitate de locator, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) şi Muzeul Naţional Peleş, în calitate de locatari. Astfel, MCPN este în continuare chiriaş la Castelul Peleş, Castelul Pelişor şi imobilul de protocol Căsuţa Poartă, împreună cu terenul aferent acestora.

Regele Mihai I este de acord ca nivelul chiriei să fie identic cu cel stipulat în contractul precedent, expirat la data de 1 martie 2010 (Castelul Peleş-6.132, 17 lei pe lună, Castelul Pelişor-3.261, 67 lei pe lună, Căsuţa Poartă-677, 16 lei pe lună, iar chiria terenului aferent 42.060, 00 lei pe lună, însumând în total 52.131 lei).

"Domeniul Peleş trebuie să rămână în administrarea statului. Pentru acest lucru, statul trebuie să facă un efort. Imobilele, dar şi colecţia care se află acolo, au o uriaşă valoare simbolică şi sentimentală pentru România", a declarat ministrul Kelemen Hunor la începutul negocierilor cu Casa Regală.

Castelele Peleş şi Pelişor, împreună cu terenurile aferente, au fost restituite, pe 1 martie 2007, Regelui Mihai I, în urma unei decizii de retrocedare. Potrivit Memorandumului încheiat atunci între Guvernul României şi Casa Regală, proprietarul se angajează să transforme muzeul Peleş într-un muzeu al statului român, contra unei sume de bani, şi îşi asumă obligaţia de a nu mai revendica bunurile mobile din Castelul Peleş. Astfel colecţiile de la Peleş au fost păstrate în interiorul castelului, contra unei chirii, şi au putut fi vizitate în continuare, însă contractul iniţial încheiat între Guvern şi Casa Regală a expirat în luna martie.