Mexicul cere anularea a două licitații de artă prehispanică programate la Paris jpeg

Mexicul cere anularea a două licitații de artă prehispanică programate la Paris

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 3 noiembrie 2021

Ambasada Mexicului în Franța a cerut anularea a două licitații de artă prehispanică programate la Paris în luna noiembrie, invocând riscul vânzării unor obiecte de patrimoniu.

Cele două licitații sunt „Archeologie, arts d'Orient & art precolombien”, organizată de Artcurial, și „Pre-Columbian Art & Taino Masterworks from the Fiore Arts Collection”, anunțată de către Christie's, care vor avea lor pe 2, respectiv 10 noiembrie, la Paris. Artcurial va oferi spre vânzare peste 40 de artefacte aparținând culturilor mixtecă, aztecă, tlatilco și colima, estimate să își găsească cumpărători pentru sume cuprinse 200 și 10.000 de euro, informează Agerpres.

În catalogul său, Christie's expune obiecte vechi de peste 1.000 de ani, printre care un pandantiv olmec, evaluat la cel puțin 150.000 de euro, sau o mască din Teotihuacan, realizată în urmă cu 1.500 de ani, estimată să se vândă pentru o sumă cuprinsă între 20.000 și 40.000 de euro.

Într-o notă adresată Ministerului francez al Afacerilor Externe din 22 octombrie, Mexicul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la comerțul cu „patrimoniul său național cu ocazia acestor licitații”. În iulie, Mexicul și Franța au semnat o declarație de intenție pentru a-și consolida cooperarea în lupta împotriva traficului de bunuri culturale.

În ultimii ani, Mexicul s-a angajat să-și recupereze patrimoniul istoric din mâinile colecționarilor privați din întreaga lume, însă întâmpină dificultăți mari în ceea ce privește returnarea artefactelor aflate în Franța, din cauza legislației.