Mausoleele eroilor din Primul R─âzboi Mondial, inundate la fiecare ploaie jpeg

Mausoleele eroilor din Primul R─âzboi Mondial, inundate la fiecare ploaie

­čôü Primul R─âzboi Mondial
Autor: Dana Lep─âdat

Monumentele de la Foc┼čani, M─âr─â┼če┼čti, M─âr─â┼čti ┼či Soveja sunt aproape ├«n ruin─â. Repara┼úiile au fost am├ónate din lipsa banilor. Ploile afecteaz─â periodic cele patru mausolee din sudul Moldovei. Apa se scurge din tavanele g─âurite ┼či muste┼čte ├«n subsoluri.

Mausoleul de la M─âr─â┼čti, ridicat chiar pe c├ómpul istoric unde s-a spus pentru prima dat─â ÔÇ×Pe aici nu se trece", este ├«ntr-o stare avansat─â de degradare.Elementele arhitecturale de pe monumentele funerare s-au desprins din cauza umezelii, din sistemul de iluminat, bazat pe improviza┼úii, au r─âmas doar trei becuri, iar pere┼úii sunt co┼čcovi┼úi.

Morm├óntul mare┼čalului Alexandru Averescu, comandantul armatei rom├óne ├«n Primul R─âzboi Mondial, abia poate fi v─âzut de vizitatori pentru c─â este acoperit cu o folie din plastic pentru a fi protejat de apa de ploaie ce se scurge din tavan.

ÔÇ×Pentru c─â mausoleul este la subsol, iar construc┼úia este veche, tavanul s-a fisurat ┼či de c├óte ori plou─â este inundat. Am scos ┼či 20 de g─âle┼úi de ap─â pe zi. De c├ónd au ├«nceput repara┼úiile, constructorii au pus un acoperi┼č din lemn. Acum nu mai intr─â at├ót de mult─â ap─â. C├óteodat─â r─âm├ón f─âr─â curent electric, alteori se produc scurtcircuite din cauza apei ce se scurge de sus", a explicat Costel Tecuceanu, ├«ngrijitorul mausoleului de la M─âr─â┼čti.

ÔÇ×Plou─â ├«n el ca pe drum"

Localnicii nu viziteaz─â mausoleul cu anii. ÔÇ×Ce s─â facem acolo c─â plou─â ├«n el ca pe drum. Se d─âr├óm─â de tot. Este o ru┼čine ce se ├«nt├ómpl─â", a spus M─âriu┼úa P─âduraru care locuie┼čte ├«n apropiere de monument. Nici num─ârul turi┼čtilor care calc─â pragul mausoleului nu este foarte mare.

La mic─â distan┼ú─â de M─âr─â┼čti, se afl─â Mausoleul Eroilor din Soveja. Construit din piatr─â de r├óu, mastodontul s-a fisurat chiar la mijloc pentru c─â o parte din roca pe care este construit cedeaz─â ┼či se afund─â ├«n p─âm├ónt odat─â cu jum─âtate din cl─âdire.

image

Mormântul generalului Averescu a fost grav afectat de cutremure

┼×i aici apa de ploaie

inund─â cripta comun─â ├«n care se afl─â osemintele osta┼čilor. ÔÇ×Este adev─ârat, cl─âdirea este foarte solid─â, dar dac─â nu se intervine, exist─â riscul s─â se crape, s─â se pr─âbu┼čeasc─â o parte din ea", ne-a spus Rodica Necula, ├«ngrijitor.

Lucrări în ritm de melc

La mausoleul M─âr─â┼če┼čti, fresca pictat─â pe Cupola Gloriei a fost distrus─â din cauza infiltra┼úiilor. Turi┼čtii reclam─â c─â nu mai au acces pe acoperi┼čul muzeului din cauza unor pl─âci ce s-au desprins.

Pu┼úinii vizitatori sunt nemul┼úumi┼úi ┼či pentru c─â la mausolee nici de ghizi nu prea mai au parte. ÔÇ×Noi suntem cu copiii de la ┼čcoal─â, dar nu am g─âsit aici niciun muzeograf s─â le explice ce v─âd. Vor spune c─â au venit ┼či au v─âzut ni┼čte pietre", spune Dan S├órbu, profesor ├«n Bucure┼čti.

Nici Mausoleul Eroilor din Foc┼čani nu este ├«ntr-o stare prea bun─â. De ceva timp, monumentul este ├«nchis publicului pentru c─â pere┼úii sunt negri de la fumul de la lum├ón─âri ce a acoperit ┼či numele osta┼čilor ├«ngropa┼úi aici. Cele patru monumente au fost incluse de autorit─â┼úi ├«ntr-un proiect de reabilitare ├«n valoare de 5, 3 milioane de euro. Lucr─ârile avanseaz─â ├«ns─â ├«n pas de melc, de┼či ar trebui finalizate ├«n iulie 2013.

image

La monumentul de la M─âr─â┼čti au ├«nceput repara┼úiile