Matematicianul Alan Turing va ap─ârea pe urm─âtoarea bancnot─â de 50 de lire sterline jpeg

Matematicianul Alan Turing va ap─ârea pe urm─âtoarea bancnot─â de 50 de lire sterline

Alan Turing, matematicianul care a jucat un rol decisiv ├«n spargerea codurilor folosite de ma╚Öina german─â Enigma ├«n timpul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial, va ap─ârea pe urm─âtoarea bancnot─â de 50 de lire sterline, care va intra ├«n circula╚Ťie la sf├ór╚Öitul anului 2021. 

ÔÇ×├Än calitate de p─ârinte al informaticii ╚Öi inteligen╚Ťei artificiale, precum ╚Öi de erou de r─âzboi, contribu╚Ťiile lui Alan Turing au fost de anvergur─â ╚Öi deschiz─âtoare de drumuri. Turing este un gigant pe umerii c─âruia mul╚Ťi stau ├«n prezentÔÇŁ, a declarat guvernatorul B─âncii Angliei, Mark Carney, citat de Agerpres.

Mașina electromecanică pusă la punct de Alan Turing, un precursor al computerelor moderne, a jucat un rol cheie în descifrarea codului Enigma, cu care germanii codificau mesajele în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

├Än pofida contribu╚Ťiilor sale, Alan Turing a fost judecat pentru homosexualitate ├«n 1952, c├ónd acest comportament sexual era ├«nc─â ├«ncriminat ├«n Regatul Unit, ╚Öi a fost castrat prin injec╚Ťii de estrogen, ca alternativ─â la ├«nchisoare. Alan Turing a murit ├«n 1954, ├«n v├órst─â de 41 de ani, ├«n urma otr─âvirii cu cianur─â.

Pe l├óng─â imaginea lui Turing, noua bancnot─â de 50 de lire (foto jos) sterline va mai include un tabel ╚Öi o formul─â matematic─â dintr-o lucrare a lui Turing dat├ónd din 1936, un desen tehnic al ma╚Öinii care a fost utilizat─â la spargerea codului Enigma precum ╚Öi un citat al lui Turing cu privire la dezvoltarea inteligen╚Ťei artificiale, ÔÇ×aceasta este doar o anticipare a ceea ce va veni ╚Öi doar o umbr─â a ceea ce va fiÔÇŁ.

Pe actuala bancnotă de 50 de lire (foto sus) figurează inginerul James Watt și partenerul său Matthew Boulton, cei care au dezvoltat și promovat un motor cu aburi la finele secolului al XVII-lea.

bancnota Alan Turing jpg jpeg