Mărturii și fotografii inedite privind luptele de la Mărășești, publicate de Arhivele Naţionale ale României jpeg

Mărturii și fotografii inedite privind luptele de la Mărășești, publicate de Arhivele Naţionale ale României

Luptele de la M─âr─â╚Öe╚Öti s-au desf─â╚Öurat ├«n perioada 24 iulie/6 august-6 august/19 august ├«n zona Vrancei, ├«n spa╚Ťiul dintre r├óurile Putna, Siret ╚Öi Z─âbr─âu╚Ť. Obiectivul strategic al for╚Ťelor inamice era str─âpungerea frontului ╚Öi ├«naintarea pe valea Siretului spre Adjud. Dup─â cum se ╚Ötie, acest deziderat nu a fost atins.

F─âr─â a insista asupra urm─ârilor acestor lupte ╚Öi a desf─â╚Öur─ârii lor, v─â punem la dispozi╚Ťie o hart─â publicat─â, pentru a avea o mai bun─â reprezentare spa╚Ťial─â a acestora. De asemenea, v─â prezent─âm c├óteva documente fotografice din fondurile ╚Öi colec╚Ťiile pe care le de╚Ťinem cu privire la efectele bombardamentelor sau la vizita f─âcut─â de regina Maria ├«n zona frontului.
Totodat─â, supunem aten╚Ťiei dumneavoastr─â o scrisoare adresat─â regelui Ferdinand, redactat─â de principele mo╚Ötenitor Carol ├«n data de 2 august 1917, la Ghidigeni, cu privire la pierderile ├«nregistrate de Divizia 5 Infanterie ┼či Divizia 9 Infanterie, necesitatea ├«nt─âririi efectivelor, schimbarea unor ofi╚Ťeri la nivelul comandamentelor, maniera ├«n care se lupt─â trupele ruse. El arat─â c─â trupele marilor unit─â╚Ťi men╚Ťionate anterior ar trebui s─â se refac─â, fiind epuizate ╚Öi cu efectivele mult reduse. Precizeaz─â c─â Divizia 5 Infanterie a r─âmas cu aproximativ 3000 de militari, iar pentru a completa trupele p├ón─â la 12 000 nu sunt oameni. Din Divizia 5 Infanterie a f─âcut parte ╚Öi cunoscutul Regiment 32 Infanterie ÔÇ×MirceaÔÇŁ. Aceast─â scrisoare, al─âturi de ├«nsemn─ârile f─âcute de regina Maria ├«n jurnalul s─âu, reliefeaz─â implicarea principelui mo╚Ötenitor Carol ├«n evenimentele din vara anului 1917, ├«n efortul comun de a rezista ofensivei inamice.
Ziua precedent─â redact─ârii scrisorii se ├«ncheiase cu un bilan╚Ť dureros pentru Divizia 5 Infanterie. Ea pierduse 49 ofi╚Ťeri ╚Öi 2778 solda╚Ťi, mor╚Ťi ╚Öi r─âni╚Ťi, iar 3500 erau disp─âru╚Ťi. ├Än acea zi inamicul a cucerit p─âdurea Prisaca, dar nu ╚Öi podul de peste Siret. ├Än ziua urm─âtoare podul de la Cosme╚Öti a fost aruncat ├«n aer de unit─â╚Ťile rom├óne (Colonel dr. Vasile Alexandrescu, Opera╚Ťia de ap─ârare de la M─âr─â╚Öe╚Öti, ├«n Istoria militar─â a poporului rom├ón, vol. V., coord. general ÔÇôlocotenent Ilie Ceau╚Öescu ╚Ö.a., Editura Militar─â, Bucure╚Öti, 1988, p. 597).
Abnega╚Ťia cu care regina Maria s-a dedicat cauzelor umanitare, ├«ntre care se num─âr─â ╚Öi ├«ngrijirea r─âni╚Ťilor, este cunoscut─â. ├Än acele vremuri acesta a vizitat spitalele din zon─â ╚Öi a ajuns ├«n apropierea primelor linii de ap─ârare. Cu privire la ├«nt├ólnirea avut─â cu generalul Grigorescu, din data de 1/14 august 1917, regina Maria nota ├«n jurnalul s─âu: ÔÇ×M-am dus cu automobilul la generalul Grigorescu, s─â-i fac o vizit─â, fiindc─â am auzit c─â-i face pl─âcere. L-am g─âsit ├«n mijlocul unui conseil de guerre ╚Öi am fost invitat─â cu toat─â pompa s─â iau parte; am ascultat cu mare aten╚Ťie, am analizat h─âr╚Ťile ╚Öi am pus chiar c├óteva ├«ntreb─âri, a fost o experien╚Ť─â oarecum ciudat─â, fiindc─â aveam de ├«nfruntat primejdii de moarte. L-am l─âsat acolo pe Carol [ÔÇŽ.] L-am luat de acolo pe Carol, care ne-a dus cu automobilul, pe mine ╚Öi pe Mignon, p├ón─â la o pozi╚Ťie foarte ├«naintat─â, pe Siret, de unde vedeam totul - de fapt nu vedeam mare lucru ├«n afar─â de obuzele care ne explodau ├«n fa╚Ť─â ╚Öi deasupra capului. ├Änc─â de c├ónd ne apropiam de destina╚Ťie aveam ├«n st├ónga explozii care se ╚Ťineau lan╚Ť - a fost o senza╚Ťie ciudat─â, dar totul pare at├ót de simplu, ├«nc├ót nici nu ├«╚Ťi po╚Ťi ├«nchipui oribila realitate care se vede mult mai limpede ├«n spitale. Ne-a tulburat foarte tareÔÇŁ (Maria, regina Rom├óniei, Jurnal de r─âzboi 1917-1918, vol. II, Traducere din englez─â de Anca B─ârbulescu, Edi╚Ťie ├«ngrijit─â de Lucian Boia, Editura Humanitas, Bucure╚Öti, 2015, p. 118-121).
Fotografia ├«n care regina Maria apare al─âturi de generalul Grigorescu a fost f─âcut─â ├«n aceast─â zi. Dup─â cum se poate observa ├«n imagine, ei se aflau pe malul ├«nalt al Siretului, probabil ├«n zona localit─â╚Ťilor Cosme╚Öti sau Ion─â╚Öe╚Öti, din jude╚Ťul Gala╚Ťi, noteaz─â Arhivele Na┼úionale ale Rom├óniei pe pagina de socializare a institu╚Ťiei.


l3 jpg jpeg

Foto: 1917, august 2, Ghidigeni. Scrisoarea principelui Carol c─âtre tat─âl s─âu referitoare la pierderile ├«nregistrate de Divizia 5 ┼či 9 Infanterie, necesitatea ├«nt─âririi efectivelor ╚Öi a efectu─ârii unor schimb─âri ├«n statele majore. ANR, SANIC, fond Casa Regal─â. Personale ÔÇô Ferdinand, dosar V/184/1917, f. 1-2

Mai multe fotografii, pe pagina de socializare a Arhivelor Naţionale ale României.