Mari Imperii de altădată
Cartea aruncă o privire de ansamblu asupra marilor imperii antice, acoperind perioada dintre 1600 î.Hr. şi 500 d.Hr. (Egipt‑Regatul Nou, Imperiul Hitit, Imperiile Asirian şi Babilonian, Primul Imperiu Persan, Imperiul Atenian, Imperiul lui Alexandru cel Mare şi succesorii săi, Imperiul Parţilor şi cel al Sasanizilor, Imperiul Roman, Primele imperii din Asia de Sud, Primele imperii din China).
Egiptul a cunoscut gloria în perioada denumită Regatul Nou. Cei 400 de ani de apogeu au început cu domnia lui Tutmosis III (c. 1479‑1425 î.Hr.), încheindu‑se cu cea a lui Ramses XI (c. 1099‑1069 î.Hr.).
Statutul de cea mai puternică economie a lumii i‑a fost asigurat de minele de aur din Nubia. Un alt mare imperiu a fost cel al hitiţilor, popor care, deşi n‑a format o comunitate omogenă, a fost o forţă de temut în secolele de mijloc ale mileniului II î.Hr.
În ceea ce‑i priveşte pe asirieni şi babilonieni, aceştia au fost identificaţi cu decadenţa neruşinată şi cruzimea fără margini. Cultura lor scrisă de o reală valoare a fost umbrită de faptele nesăbuite ale regilor acestor imperii (un exemplu este cel al lui Nabucodonosor, condamnat în textele biblice din cauza tratamentului aplicat evreilor). H