Marele Zid Chinezesc este de două ori şi jumătate mai lung decât se credea! jpeg

Marele Zid Chinezesc este de două ori şi jumătate mai lung decât se credea!

📁 Istoria Chinei
Autor: Redacția
🗓️ 11 iunie 2012

Un studiu arheologic aprofundat, realizat începând cu anul 2007 şi care a cercetat fiecare vestigiu al zidului în 15 provincii chineze, arată că dimensiunile remarcabilei construcţii sunt mult mai mari decât crezuseră istoricii.

Zidul măsoară 21.196, 18 km, este concluzia studiului;cifra întrece cu mult estimările anterioare, dintre care cea mai recentă avansase cifra de 8.850 km.

În cursul studiului de cinci ani, realizat de Administraţia de Stat a Patrimoniului Cultural din China, au fost identificate 43.721 situri ce cuprindeau vestigii ale construcţiei, incluzând porţiuni de zid, întărituri de apărare, pasarele şi alte elemente constructive legate de Marele Zid.

Cea mai mare construcţie umană de pe planetă, Marele Zid Chinezesc este reprezentat printr-un ansamblu de structuri din piatră, lemn, pământ şi cărămizi, construit de-a lungul mai multor veacuri;cele mai vechi porţiuni ale sale datează din secolul al VII-lea î.e.n.

În jurul anului 220 î.e.n., împăratul Qin Shi Huang a construit o secţiune importantă a zidului, pentru a proteja anticul imperiu chinez de atacurile triburilor ce încercau să-l invadeze dinspre nord.

De atunci, mai multe dinastii au reconstruit şi mărit zidul, renovându-l, întărindu-l şi adăugându-i noi porţiuni, până la atingerea lungimii actuale.

Înscris în 1987 pe lista UNESCO a Patrimoniului Cultural Mondial, Marele Zid este însă grav afectat de impactul activităţilor umane, precum dezvoltarea infrastructurii şi turismul, arată raportul experţilor.Numai 8, 2% din construcţie se află în stare bună (această proporţie cuprinde secţiunile restaurate şi intens vizitate, care au făcut faima de obiectiv turistic a zidului), restul fiind în stare foarte proastă. Pe mari porţiuni, zidul s-a prăbuşit, pe alocuri rămânând doar fundaţiile.

Restaurarea şi conservarea lui sunt sarcini de mare importanţă, iar Administraţia de Stat a Patrimoniului Cultural va elabora, până în 2015, liniile directoare ale programului de restaurare şi va pune la punct un sistem de monitorizare pentru a asigura conservarea structurii.