Majestatea Sa Regina Ana împlinește 92 de ani jpeg

Majestatea Sa Regina Ana împlinește 92 de ani

Regina Ana, so╚Ťia Regelui Mihai, ├«mpline╚Öte ast─âzi, 18 septembrie, v├órsta de 92 de ani. N─âscut─â Ana, Principes─â de Bourbon-Parma, ea a devenit so╚Ťia Regelui ├«n anul 1948, la scurt timp dup─â abdicarea acestuia ╚Öi plecarea ├«n exil.

Anne Antoinette Fran├žoise Charlotte Zita Marquerite s-a n─âscut ├«n anul 1923, la Paris. P─ârin╚Ťii ei au fost prin╚Ťul Ren├ę de Bourbon-Parma ╚Öi prin╚Ťesa Margaret a Danemarcei, nepoata regelui Christian al IX-lea. T├ón─âra ╚Öi-a petrecut copil─âria ╚Öi primii ani de adolescen╚Ť─â ├«n Fran╚Ťa natal─â, dar ├«n 1939 s-a refugiat, ├«mpreun─â cu familia, din Fran╚Ťa ├«n Spania, apoi ├«n Portugalia ╚Öi Statele Unite. Din 1943 s-a implicat ├«n efortul de r─âzboi particip├ónd ca voluntar al─âturi de For╚Ťele Franceze Libere ├«n campaniile din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg ╚Öi Germania. 

├Änt├ólnirea cu viitorul ei so╚Ť, Regele Mihai I al Rom├óniei, a avut loc ├«n toamna anului 1947, c├ónd acesta a c─âl─âtorit la Londra cu ocazia c─âs─âtoriei prin╚Ťesei Elisabeta a Marii Britanii, ast─âzi Regina Elisabeta a II-a. Prin╚Ťesa de Bourbon-Parma nu a luat parte la nunt─â, dar l-a cunoscut pe Regele Mihai la un dineu oferit la ambasada Luxemburgului la Londra. Prima ├«nt├ólnire dintre ei a r─âmas ├«n amintirile ei drept un moment st├ónjenitor:ÔÇ×Am v─âzut-o pe regina Elena, pe ducesa de Aosta, pe sora ei ╚Öi pe mama, iar de vorb─â cu ele, ├«n picioare, era un t├ón─âr ├«n uniform─â, Regele Mihai al Rom├óniei... Cum nu ie╚Öisem de mult─â vreme din armat─â, ├«n loc s─â fac o reveren╚Ť─â, am luat pozi╚Ťie de drep╚Ťi ╚Öi l-am salutat lovind c─âlc├óiele, ca un soldat! M-am sim╚Ťit at├ót de umilit─â de mine ├«ns─âmi, ├«nc├ót am ie╚Öit imediat.ÔÇť 

Dup─â aceast─â prim─â ├«nt├ólnire, cei doi s-au mai v─âzut de c├óteva ori la Londra, apoi ├«n Elve╚Ťia, la Lausanne. Acolo, la doar 16 zile dup─â ce s-au cunoscut, Regele Mihai a cerut-o ├«n c─âs─âtorie. Principsa a acceptat, dar anun╚Ťul privind logodna lor a fost am├ónat, c─âci regele dorea s─â-╚Öi informeze mai ├«nt├ói guvernul. 

Ce s-a ├«nt├ómplat odat─â cu ├«ntoarcerea Regelui ├«n ╚Ťar─â se cunoa╚Öte deja. Regele l-a informat pe Petru Groza, premier, c─â dore╚Öte s─â se c─âs─âtoreasc─â, ├«ns─â discu╚Ťiile au fost am├ónate:guvernul pl─ânuia deja abdicarea for╚Ťat─â a lui Mihai. 

Plecat din ╚Ťar─â la ├«nceputul lunii ianuarie 1948, Mihai ╚Öi Ana s-au re├«nt├ólnit pe 23 ianuarie la Davos, ├«n Elve╚Ťia. 

regele mihai nunta jpeg
regina ana 3 jpg jpeg

C─âs─âtoria cuplului a avut loc pe 10 iunie la Atena, ├«n ritul Bisericii Ortodoxe, de╚Öi prin╚Ťesa era catolic─â (ea nu a reu╚Öit s─â ob╚Ťin─â din partea Papei o dispens─â pentru a se putea c─âs─âtori cu un non-catolic).

Regele ╚Öi Regina au cinci fete:Margareta (n. 1949), Elena (n. 1950), Irina (n. 1953), Sofia (n. 1957) ╚Öi Maria (n. 1964). 

├Än perioada de exil a Regelui, cuplul a locuit ├«n Marea Britanie, apoi ├«n Elve╚Ťia. Regina Ana a vizitat Rom├ónia pentru prima dat─â ├«n 1992, de Pa╚Öti, iar ├«n anii 1993-1997, c├ónd Regelui nu i s-a permis intrarea ├«n ╚Ťar─â, ea a f─âcut mai multe c─âl─âtorii aici. 

În 2008, Regina Ana și Regele Mihai au sărbătorit nunta de diamant:60 de ani de la căsătorie.