Mai multe morminte antice, descoperite ├«n centrul ora╚Öului Constan╚Ťa | FOTO jpeg

Mai multe morminte antice, descoperite ├«n centrul ora╚Öului Constan╚Ťa | FOTO

­čôü Antichitate
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 17 mai 2021

Arheologii Muzeului de Istorie Na╚Ťional─â ╚Öi Arheologie Constan╚Ťa (MINAC) au descoperit recent mai multe morminte antice din secolele III ÔÇô VI, ├«n apropierea faimosului morm├ónt pictat de la Tomis, de tip hypogeu. 

La sf├ór╚Öitul lunii aprilie, arheologii MINAC au demarat desc─ârcarea arheologic─â a terenului de l├óng─â Morm├óntul pictat de tip hipogeu Aceasta este necesar─â pentru a se putea ├«ncepe lucr─ârile de salvarea ╚Öi punere ├«n valoare a cavoului din secolul al IV-lea, descoperit ├«n 1988. ├Än timpul s─âp─âturilor, au fost g─âsite ╚Öase complexe funerare, unul la o mai mare ad├óncime, de 5 metri. Mormintele dateaz─â din secolele III ÔÇô VI ╚Öi sunt mai mult cre╚Ötine, informeaz─â focuspress.ro.

mormant 5 jpg jpeg
mormant 2 jpg jpeg

ÔÇ×Am ├«nceput s─â decap─âm stratul vegetal ╚Öi pe cel de d─âr├óm─âtur─â, ca s─â ajungem la stratul de p─âm├ónt neumblat. ╚śi am descoperit ╚Öase complexe funerare, unul la 5 metri. Sunt morminte de inhuma╚Ťie, din secolele III ÔÇô VI, mai mult cre╚Ötine, a╚Öa c─â au un inventar s─ârac, doar obiecte uzuale pentru morminte, nu ca cele romane. Sunt morminte ├«n firid─âÔÇť, declarat arheologul Constantin Chera.

Foto: Facebook / Muzeul de Istorie Na╚Ťional─â ╚Öi Arheologie Constan╚Ťa

mormant 4 jpg jpeg

Morm├óntul pictat de la Tomis, de tip hypogeu, va fi conservat, restaurat ╚Öi protejat, prin implementarea proiectului cu fonduri europene al Consiliului Jude╚Ťean Constan╚Ťa, prin Programul Opera╚Ťional Regional. Se va reconstitui pictura mural─â din interiorul morm├óntului, i se va refacere arhitectura ╚Öi se va realiza o structur─â de protec╚Ťie, care o s─â ├«l separe de mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi va asigura climatul necesar conserv─ârii acestuia. De asemenea, se vor construi un punct de informare ╚Öi un corp anex─â care vor g─âzdui instrumentele de prezentare ╚Öi interpretare ale monumentului, inclusiv grupuri sanitare, lift pentru persoanele cu divizibilit─â╚Ťi locomotorii.