Livre Paris 2019    Ministrul francez al Culturii a vizitat standul României la Salonul de Carte de la Paris jpeg

Livre Paris 2019 - Ministrul francez al Culturii a vizitat standul României la Salonul de Carte de la Paris

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 15 martie 2019

Cel mai mare eveniment dedicat cărții în Franța, Livre Paris, ediția a 39-a, s-a deschis joi seară, la Porte de Versailles, în prezența unui public numeros, celebrând Europa și valorile ei. La standul ICR, poziționat în centrul Salonului, sute de cărți scrise în limba română și în limba franceză de autori contemporani au fost răsfoite de vizitatori. Vizita-supriză la standul României a fost, însă, a ministrului francez al Culturii, Frank Riester, care a fost întâmpinat de președintele ICR, Liliana Ţuroiu, alături de E.S. ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, E.S. ambasadorul României la Delegația permanentă a României pe lângă UNESCO, Adrian Cioroianu, și de Pierre Buhler, președintele Institutului Francez.

Înaltul oficial francez a apreciat standul țării noastre ca fiind unul dintre cele mai frumoase și a felicitat România: „Este un mare succes”. Totodată, acesta a primit din partea președintelui ICR o lucrare a artistului Valeriu Pantilimon.

„Vreau să împărtășesc acest moment cu dumneavoastră! Europa este în inima Salonului Cărții și România, în inima Europei”, a declarat Liliana Ţuroiu în prezența invitaților la standul ICR din cadrul Livre Paris. „Vă doresc un Salon al Cărții magnific! Vă mulțumesc pentru prezența la standul României de la Livre Paris, le mulțumesc pentru parteneriatul de foarte lungă durată celor mai mulți dintre dumneavoastră. În literatură, România excelează! Aș vrea să-i mulțumesc domnului Koen Clement pentru că suntem invitați de onoare ai Festivalului Europalia 2019, care va fi cel mai uimitor dintre toate. Aș vrea să mulțumesc Institutului Francez pentru aceast minunat sezon francez. Vă urez un Salon extraordinar și vă rog să vă invitați toți prietenii în aceste zile alături de noi, pentru că eu cred că aici va fi capitala românească a literaturii”, a conchis președintele ICR.

Spațiul românesc, amenajat în culorile Europei a fost gazda mai multor personalități din domeniul literaturii: artiști, scriitori, pictori, fotografi, traducători. Printre aceștia, și fostul ministrul al Culturii, Jack Lang, prieten cu George Banu și Petrika Ionesco, regizor, scenograf, dramaturg român stabilit în Franța. Expoziția pictorului Valeriu Pantilimon, „Voi fi mâna gândului tău”, care a fost vernisată cu ocazia deschiderii standului ICR la Livre Paris, a atras privirile vizitatorilor și invitaților spre coloanele luminoase pe care erau pictate „cuvintele care contează”. Este vorba despre citate din mari scriitori și artiști români, precum Emil Cioran, Gherasim Luca, Mircea Eliade, Eugen Ionesco, Tristan Tzara, alături de scriitori români contemporani, precum Gabriela Adameșteanu și Ioana Pârvulescu.  Publicul a primit și din partea ambasadorului României la Paris, Luca Niculescu, invitația de a vizita standul românesc.

Paris 2 jpg jpeg

„România este europeană și o arată zilele acestea la Paris”, a declarat E.S. ambasadorul Luca Niculescu.

„Sunt foarte fericit de fiecare dată când mă aflu aici. Era o perioadă când veneam aici, din 2013, pentru a vedea scriitorii și pentru a le cumpăra cărțile. Astăzi este și mai bine, pentru că sunt invitat și îmi sunt oferite cărți. Este un an foarte special pentru România, avem președinția Consiliului Uniunii Europene în primele șase luni ale anului, avem Sezonul Franța-România care face ca România să strălucească. Am avut deja zeci de manifestări, sute de articole frumoase în presă franceză. Sunt un ambasador fericit pentru că văd colegi care sunt geloși când văd tot ce se întâmplă în jurul României anul acesta”, a mai spus E.S. ambasadorul României la Paris.

Printre invitații la standul ICR s-au aflat și E.S. Lilian Zamfiroiu, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Marele Ducat de Luxemburg, și Koen Clement, președintele Asociației Europalia și directorul general al EUROPALIA International. Mesajul participării românești la Paris este „2019 - L’année de la Roumanie en Europe/ Anul României în Europa”. Aflat la cea de-a 39-a ediție, Salonul Cărții de la Paris este dedicat profesioniștilor din domeniul editorial - editori, agenți literari, distribuitori și vânzători de carte din Franța și din lume, deschis totodată publicului larg.

Programul standului anunță zeci de evenimente, la care vor participa scriitori, traducători, editori, diplomați. Sunt prezentate ultimele traduceri în franceză finanțate de ICR prin Centrul Național al Cărții (CENNAC), precum și cărțile autorilor români publicate de edituri franceze în ultimul an. La standul României, vor fi invitați de marcă, personalități ale culturii române, precum Adriana Babeți, Ioana Pârvulescu, Matei Vișniec, George Banu, Doina Lemny, Dinu Flămând, Lucian Vasilescu, Cosmin Perța, Stelian Tănase și George Arion.

Paris 3 jpg jpeg

Printre noutățile editoriale se vor număra traduceri în franceză ale unor titluri, precum „Dimitrie Cantemir - Un prince roumain a l’aube des Lumières européennes”, de Ştefan Lemny, apărută la editura ICR, romanul „Fem” (éditionsNon Lieu), de Magda Cârneci, „Un Cioran inédit, purquoi intrigue-t-il?” (éditionsFauve), de Mara Magda Maftei, „Pourquoi Hecube” (éditionsNon Lieu), de Matei Vișniec, „Les années romantiques” (éditionsNon Lieu), de Gabriela Adameșteanu, și „L’Empreinte du papillon ou l’improbable idylle entre Capitalisme et Dictature” (éditionsL’Harmattan), de Marina Anca. La dezbaterile organizate la stand vor participa scriitori români și străini, traducători, editori francezi și români, precum: Ana Antonescu (editura Corint), Olimpia Verger (éditions des Syrtes), Bogdan Hrib (editura Tritonic), Nicolas Faroux (éditions L’Harmattan), Michel Carassou (éditions Non Lieu), traducătorii Cristian Fulaș, Nicolas Cavailles, Florica Courriol, Nicolae Tzone și Ovidiu Enculescu (editura RAO).

Participarea României la Livre Paris se identifică de 11 ani cu ICR și este un prilej de a oferi publicului francez și românilor din Franța noutățile editoriale românești, prezentări de carte, dezbateri. Livre Paris celebrează bogăția și diversitatea patrimoniului literar european, precum și rolul scriitorilor și gânditorilor în construcția unei Europe deschise. Ediția 2019 face excepție de la tradiția salonului de a avea în fiecare an o țară invitată de onoare, pentru a celebra în premieră un continent: Europa.

Salon Livre Paris, care anul acesta are loc loc la Porte de Versailles, a fost creat în 1981, iar din 2016 a devenit Livre Paris, dedicat profesioniștilor din domeniul editorial: agenți literari, editori, tipografi, producători de carte electronică, distribuitori și vânzători de carte din Franța și din circa 100 de țări, care însumează 1.200 de expozanți și 35.000 de autori, dar și publicului larg, bucurându-se de o maximă vizibilitate în media franceză și având anul acesta 180.000 de vizitatori.