Limesul Dacic (foto: Facebook / Limes - Frontierele Imperiului Roman în România )

Limesul Dacic, propus pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

🗓️ 1 februarie 2023

Ambasadoarea României la UNESCO, Simona-Mirela Miculescu, a înmânat, marți, directorului Centrului Patrimoniului Mondial, Lazare Eloundou Assomo, dosarul de nominalizare a Limesului Dacic pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial.

Evenimentul a avut loc cu participarea coordonatorilor acestui dosar: Irina Iamandescu - director adjunct al Institutului Național al Patrimoniului, Felix Marcu - manager al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei și președinte al Comisiei Naționale Limes și Barry Gamble - expert și consultant internațional în patrimoniu cultural, a anunțat Simona-Mirela Miculescu, într-o postare pe pagina personală de Facebook.

Foto: Facebook / Simona-Mirela Miculescu
Foto: Facebook / Simona-Mirela Miculescu

Limesul Dacic reprezintă o parte a dosarului „Frontiere ale Imperiului Roman”, care reunește elementele de frontieră ale Imperiului Roman, a cărui extindere maximă a fost atinsă în cursul secolului al doilea, acoperind o distanță de peste 7.000 de kilometri, precizează sursa citată.

La elaborarea dosarului Limesului Dacic au participat experți din cadrul Ministerului Culturii, Institutului Național al Patrimoniului, Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, în cooperare cu membrii Comisiei Naționale Limes și reprezentanți ai altor instituții partenere.

Dosarul va face obiectul unei evaluări tehnice a International Council on Monuments and Sites, principalul organ de evaluare al UNESCO pentru obiectivele culturale propuse spre înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial, o decizie privind înscrierea urmând a fi luată în cadrul sesiunii Comitetului Patrimoniului Mondial din 2024.

Foto sus: Limesul Dacic (© Facebook / Limes - Frontierele Imperiului Roman în România)