Lansarea de c─âtre Societatea de ╚śtiin╚Ťe Istorice din Rom├ónia a Programului Centenar jpeg

Lansarea de c─âtre Societatea de ╚śtiin╚Ťe Istorice din Rom├ónia a Programului Centenar

Societatea de ╚śtiinte Istorice din Rom├ónia, cea mai cuprinz─âtoare organiza╚Ťie profesional─â din domeniul producerii ╚Öi transmiterii cunoa╚Öterii istorice, care grupeaz─â ├«n r├«ndurile sale profesori, cercet─âtori, arhivi╚Öti, muzeografi, studen╚Ťi ╚Öi al╚Ťi iubitori ai istoriei, lanseaz─â ├«ncep├ónd cu data de 18 ianuarie 2018 ÔÇô Programul Centenar.

Pornind de la constatarea c─â la ├«mplinirea unui secol de la Marea Unire din 1918 societatea rom├óneasc─â are un prilej unic de a reflecta critic asupra evolu╚Ťiei sale istorice ╚Öi asupra perspectivelor sale de viitor, S╚śIR consider─â c─â principala valen╚Ť─â a Centenarului este cea educativ─â ╚Öi anume transmiterea de principii, valori ╚Öi atitudini c─âtre t├ón─âra genera╚Ťie aflat─â pe b─âncile ╚Öcolii, cu scopul de a con╚Ötientiza ╚Öi onora jertfele ├«nainta╚Öilor, ale genera╚Ťiei care a f─âurit Marea Unire, dar ╚Öi de a genera o reflec╚Ťie asupra modului ├«n care fiecare dintre noi poate contribui la conturarea Rom├óniei viitorului. ├Än acest sens, S╚śIR a elaborat un calendar de activit─â╚Ťi complexe care s─â rememoreze istoria na╚Ťional─â ╚Öi care s─â contribuie la cunoa╚Öterea istoriei ├«n societatea rom├óneasc─â. Programul Centenar este construit pe derularea unui amplu proiect educa╚Ťional intitulat ÔÇ×Familia mea ├«n vremea Marelui R─âzboi ╚Öi a Marii UniriiÔÇŁ, proiect care este adresat elevilor din ├«nv─â╚Ť─âm├óntul gimnazial ╚Öi liceal. Totodat─â, ├«n cooperare cu Universitatea din Bucure╚Öti, va fi organizat─â ÔÇ×Conferin╚Ťa Na╚Ťional─â a Profesorilor de IstorieÔÇŁ. ╚ścoli de var─â pentru studen╚Ťi ╚Öi tinerii profesori de istorie, prelegeri, dezbateri ╚Öi mese rotunde sunt alte activit─â╚Ťi care vor fi desf─â╚Öurate de c─âtre ╚śSIR ├«n parteneriat cu Universitatea Bucure╚Öti, dar ╚Öi cu alte institu╚Ťii.

├Än str├óns─â corelare cu programul na╚Ťional, ├«n cele 36 filiale ale S╚śIR se vor derula programe de marcare a Centenarului Marii Uniri. ├Än acest scop vor fi organizate concursuri, conferin╚Ťe, simpozioane. De asemenea, membrii Societ─â╚Ťii vor fi profund implica╚Ťi ├«n promovarea istoriei na╚Ťionale la nivelul comunit─â╚Ťilor din care fac parte, promov├ónd importan╚Ťa cunoa╚Öterii istoriei ╚Öi rolul acesteia ├«n formarea unor cet─â╚Ťeni activi, implica╚Ťi ╚Öi educa╚Ťi ├«n spiritul democra╚Ťiei ╚Öi patriotismului civic.

  Pre╚Öedinte S╚śIR, 

Prof. univ. dr. Bogdan Murgescu

Afis SSIR jpg jpeg