La 700 de ani de la moartea lui Dante, cel mai cunoscut portret al scriitorului a fost restaurat  Cum arat─â acum? jpeg

La 700 de ani de la moartea lui Dante, cel mai cunoscut portret al scriitorului a fost restaurat. Cum arat─â acum?

­čôü Patrimoniu
Autor: Redac╚Ťia

Portretul cel mai cunoscut al lui Dante Alighieri, realizat de pictorul renascentist toscan Andrea del Castagno, ┼či p─âstrat la Galeria Uffizi din Floren╚Ťa, ┼či-a reg─âsit ÔÇ×tinere╚ŤeaÔÇŁ pe care o pierduse ├«n urma interven╚Ťiilor succesive, gra╚Ťie unor noi lucr─âri de restaurare, relateaz─â Agerpres.

Lucr─ârile de restaurare, care au avut loc la ├«mplinirea a 700 de ani de la moartea poetului italian, au dezv─âluit imaginea senin─â ┼či lini╚Ötit─â a lui Alighieri, foarte diferit─â de ceea ce se vedea p├ón─â acum, a explicat muzeul ├«ntr-un comunicat. "Depunerii progresive de sedimente pe suprafa╚Ťa picturii ┼či interven╚Ťiile au ├«ntunecat cromatismul operei, d├óndu-i aspectul unei picturi ├«n ulei", a precizat muzeul. 

Directorul Galeriei Uffizi, Eike Schmidt, a precizat c─â "este, poate, imaginea cea mai faimoas─â a lui Dante, un simbol legat de cultura ┼či de spiritul italienilor". Lucr─ârile de restaurare au fost realizate de speciali┼čti ai muzeului ├«n tehnici avansate de cur─â┼úare, care "au redat operei lejeritatea tipic─â a unei picturi murale, redescoperind un chip al lui Dante luminos ┼či cu o prospe┼úime juvenil─â complet nou─â". 

Acest portret realizat va fi protagonistul marii expozi┼úii "Dante - The Vision of Art", organizat─â ├«n ora┼čul Forli de Funda┼úia Cassa dei Risparmi ┼či de galeria Ufizzi, care a ├«mprumutat aproape 50 de lucr─âri, ca parte a celebr─ârilor prilejuite de comemorarea a 700 de ani de la moartea autorului Divina Comedia. Andrea del Castagno a pictat ├«ntre 1447 ┼či 1449 un ciclu de portrete reprezent├ónd personalit─â┼úi importante ale culturii, precum Dante Alighieri, Petrarca ┼či Boccaccio.

dante alighieri jpg jpeg