Joe Biden, primul preşedinte american care recunoaşte genocidul armean din 1915  jpeg

Joe Biden, primul preşedinte american care recunoaşte genocidul armean din 1915

📁 Primul Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 26 aprilie 2021

Preşedintele SUA Joe Biden a recunoscut sâmbătă genocidul armean sâmbătă, devenind primul preşedinte al Statelor Unite care a calificat astfel moartea a 1,5 milioane de armeni masacraţi de Imperiul Otoman în 1915.

În declaraţia tradiţională a Casei Albe difuzată cu ocazia zilei de comemorare, 24 aprilie, se menţionează pentru prima dată cuvântul ''genocid''.

''Americanii îi onorează pe toţi armenii care au pierit în genocidul care a început pe 24 aprilie în urmă cu 106 ani'', a scris Joe Biden. ''Afirmăm istoria. Nu facem acest lucru pentru a copleşi pe nimeni, ci pentru a ne asigura că ceea ce s-a întâmplat nu se va mai repeta niciodată", a adăugat el.

Imediat după difuzarea comunicatului de presă de către Casa Albă, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunţat ''politizarea de către terţi'' a dezbaterii din jurul acestei perioade a istoriei.

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul american în Turcia David M. Satterfield, în semn de protest faţă de recunoaşterea de către preşedintele american Joe Biden a unui gencid armean, porivit agenţiei de presă de stat Anadolu. ”Respingem şi denunţăm în cei mai puternici termeni declaraţia preşedintelui Statelor Unite cu privire la evenimentele din 1915”, a anunţat anterior Ministerul turc de Externe. Turcia "nu are lecţii de primit de la nimeni cu privire la istoria sa", declarase Cavusoglu anterior.

Genocidul armean este recunoscut de peste 20 de ţări şi de numeroşi istorici, dar este puternic contestat de Turcia.