imrs webp

Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial

📁 Al Doilea Război Mondial
🗓️ 27 noiembrie 2023

Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC. 

Celor 16 femei, care au fost ținute ca sclave sexuale pentru soldații japonezi, li s-a respins cazul în trecut. 

Ele au intentat un proces în 2016, dar Tribunalul Districtului Central din Seul l-a respins cinci ani mai târziu, invocând imunitatea suverană.

Înalta Curte din Seul a anulat acum hotărârea.

Într-o declarație, instanța a declarat că recunoaște jurisdicția Coreei de Sud asupra guvernului japonez, deoarece femeile au trăit în țară și au cerut despăgubiri pentru acte considerate „ilegale”.

„Este rezonabil să considerăm că există un drept internațional comun care nu recunoaște imunitatea statului pentru un act ilegal... indiferent dacă actul a fost un act suveran”, a notat instanța. 

Lee Yong-soo, o activistă și victimă în vârstă de 95 de ani, a mulțumit instanței pentru această decizie.

„Sunt recunoscătoare. Sunt foarte recunoscătoare”, le-a spus aceasta reporterilor. 

Ea a adăugat că și-ar fi dorit să le poată spune tuturor victimelor despre verdict, dar unele dintre femei au murit. 

Se estimează că peste 200.000 de femei și fete au fost obligate să se prostitueze pentru a servi soldații japonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Multe dintre cele ținute în bordelurile militare erau coreene, altele erau din China continentală, Filipine, Indonezia și Taiwan.

Ministrul japonez de externe, Yoko Kamikawa, a calificat hotărârea drept „extrem de regretabilă și absolut inacceptabilă”.

„Japonia îndeamnă încă o dată cu tărie Republica Coreea să ia imediat măsuri adecvate pentru a remedia situația încălcărilor sale ale dreptului internațional”, a declarat ea.