Ivan Patzaichin a murit  Fostul campion olimpic avea 71 de ani jpeg

Ivan Patzaichin a murit. Fostul campion olimpic avea 71 de ani

­čôü Istoria Sportului
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 5 septembrie 2021

Canoistul Ivan Patzaichin a murit duminică, la vârsta de 71 de ani, informează Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Ivan Patzaichin era internat de trei luni la Spitalul Elias din Capitală. Fostul canoist suferea de o boală incurabilă despre care familia nu a oferit mai multe detalii. Ivan Patzaichin a cucerit la Jocurile Olimpice patru medalii de aur.

Ivan Patzaichin s-a n─âscut ├«n satul Mila 23, comuna Cri┼čan, ca fiul lui Vicol ┼či Alexandra. S-a n─âscut ├«n ziua ├«n care ├«n satul s─âu se s─ârb─âtorea Hramul Bisericii din Mila 23, iar p─ârin┼úii s─âi au decis s─â poarte numele Ivan, sf├óntul zilei respective. P├ón─â la plecarea sa la Bucure┼čti, via┼úa lui s-a petrecut ├«ntre Mila 23 ┼či Sulina (unde ├«┼či petrecea vacan┼úele la bunici) ┼či, uneori, Tulcea.

├Än doar un an ┼či jum─âtate de la sosirea la Bucure┼čti, a c├ó┼čtigat prima medalie olimpic─â de aur la Jocurile Olimpice din Mexic, ├«n octombrie 1968, la proba de canoe 2, 1.000 m, ├«mpreun─â cu Serghei Covaliov. A f─âcut parte din Clubul Sportiv Dinamo Bucuresti timp de 43 de ani, 18 ani ├«n calitate de sportiv ┼či 25 ani ca antrenor. Ca sportiv, Ivan Patzaichin a cucerit la Jocurile Olimpice patru medalii de aur (la Mexico City, ├«n 1968, la Munchen, ├«n 1972, la Moscova, ├«n 1980 ┼či la Los Angeles, ├«n 1984) ┼či trei de argint (la Munchen, ├«n 1972, la Moscova, ├«n 1982, ┼či la Los Angeles, ├«n 1984).

Ivan Patzaichin, în 1972 (foto: Comitetul Olimpic și Sportiv Român)

Ivan Patzaichin jpg jpeg

Ca antrenor, a cucerit peste 150 de titluri la Olimpiade, Campionate Mondiale ┼či Europene. ├Äncep├ónd din anul 1968 este Maestru Emerit al Sportului, ├«n 1982 este declarat Maestru Interna┼úional al Sportului, iar ├«n 1991 a devenit Antrenor Emerit. ├Än anul 1990 i s-a decernat Ordinul Olimpic Colanul de Platin─â din partea Comitetului Olimpic Interna┼úional - cea mai ├«nalt─â distinc┼úie a acestui for - fiind singurul sportiv rom├ón de┼úin─âtor al acestui ordin.