Italienii cer Guvernului german restituirea unui tablou celebru furat de nazişti jpeg

Italienii cer Guvernului german restituirea unui tablou celebru furat de nazişti

📁 Istoria unui tablou
Autor: Redacția
🗓️ 3 ianuarie 2019

Șeful Galeriei Uffizi din Florenţa, Eike Schmidt a declarat că guvernul german are o “datorie morală” de a aduce înapoi la muzeu lucrarea de artă “Vasul cu flori”, a pictorului olandez Jan van Huysum. O fotografie alb negru cu opera de artă, având înscrisul „furat” în engleză, germană şi italiană, va fi expus la Uffizi până când originalul va fi returnat.

„Ultimele răni ale celui de al Doilea Război Mondial asupra colecțiilor Florenței sunt încă deschise. Această capodoperă „Vas cu flori” a lui Jan van Huysum a fost furată în 1944 și acum se află într-o colecție privată din Germania. Dorința mea pentru 2019 este că această capodoperă să poată fi returnată” a declarat acesta.

vasaaaaaaaaa jpg jpeg

Faimoasa „natura statică” a fost expusă pentru prima dată la Florenţa în 1824. Conform Galeriei Uffizi, marele duce de Toscana, Leopold al II-lea, a cumpărat pictura la începutul secolului al XIX-lea. Şi, vreme de aproape un secol a fost expusă, alături de operele altor maeştri flamanzi, în muzeul aflat în apropiere de Piazza della Signoria din centrul istoric al Florenţei.

Când Italia a intrat în război, în 1940, „Vasul cu flori” a fost mutat într-un sat din apropierea oraşului. Dar după trei ani a fost furat, odată cu alte picturi, de trupele naziste care se retrăgeau spre nord din calea armatelor aliate.

Luigi Spadari, lt. col de carabinieri, Unitatea pentru Protecția Patrimoniului: „Un soldat german a trimis tabloul cu poșta militară familiei sale din Germania, în 1944. Persoana care îl deține în prezent este foarte probabil un moștenitor al soldatului respectiv. Abia în 2015 unitatea noastră din Florența a reușit, printr-o muncă minuțioasă și cercetarea arhivelor istorice, să adune toate documentele necesare pentru a începe procesul oficial de recuperare.”

sursa: bbc.com