image

Inundaţiile au afectat situl arheologic Cyrene, însă au scos la iveală noi vestigii arheologice

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: C. S.
🗓️ 31 octombrie 2023

Inundaţiile care au ucis mii de oameni la Derna, în Libia, luna trecută au afectat ruinele oraşului antic grecesc Cyrene, aflate în munţii din apropiere, însă au scos la iveală şi noi vestigii arheologice, informează Agerpres.

Inundaţiile au provocat acumularea de noroi şi de aluviuni în băile sitului din perioada grecească, acestea având nevoie în prezent de o curăţare specializată, a declarat Adel Boufjra, un responsabil al Departamentului local de antichităţi.

Specialistul a avertizat că, deşi pagubele constatate până acum au fost minore, este posibil ca inundaţiile să fi contribuit la o surpare care ar putea prăbuşi ulterior unul dintre monumentele sitului.

Deşi acest exces de apă riscă să provoace daune semnificative pitoreştilor ruine ale oraşului antic Cyrene, cunoscute local ca "Shehat" şi o atracţie pentru călători încă din secolul al XVIII-lea, inundaţiile au scos la iveală şi sistem de drenaj roman necunoscut până în prezent, a precizat Boufjra.

"Inundaţiile au adus la lumină un nou sit - un canal de apă care cred că datează din perioada romană", a indicat responsabilul.

Cyrene a fost o colonie grecească şi unul dintre principalele oraşe ale lumii antice elene, înainte de a deveni un centru important în timpul perioadei romane până când un cutremur l-a distrus în anul 365.

Unul dintre cele cinci situri din Libia incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, alături de ruinele romane,cu vedere la Mediterana, de la Sabratha şi Leptis Magna, Cyrene, cu templele sale cu coloane din piatră, domină un deal fertil, în apropierea unor stânci.

Sursa foto: wikipedia.org

Mai multe pentru tine...