INEDIT / Cum arată actul oficial în care se consemnează nașterea lui Constantin Brâncuși jpeg

INEDIT / Cum arată actul oficial în care se consemnează nașterea lui Constantin Brâncuși

Arhivele Na╚Ťionale al Rom├óniei au publicat actul oficial ├«n care se consemneaz─â na╚Öterea lui Constantin Br├óncu╚Öi, ÔÇ×fiul lui Nicolae Br├óncu╚Öi, ├«n etate de 45 de ani, ╚Öi al Mariei Br├óncu╚Öi, ├«n etate de 24 de ani, de profesie agricultoriÔÇŁ. Actul este ├«nregistrat ├«n data de 21 februarie, ╚Öi martorii confirm─â ca pruncul s-a n─âscut ÔÇ×alalt─âieriÔÇŁ (19 februarie 1876, stil vechi), la casa p─ârin╚Ťilor. 

27971871 10159952712190114 494269604442474843 n jpg jpeg

Sursa: Serviciul Jude╚Ťean Gorj al Arhivelor Na╚Ťionale, Colec╚Ťia Registre de stare civil─â, Registrul de stare civil─â al comunei Pe╚Öti╚Öani, registrul nr. 23/1876, fila 9.

Constantin Br├óncu┼či se na┼čte la 19 februarie 1876, ├«n Hobi┼úa, un mic sat din comuna Pe┼čti┼čani, jude┼úul Gorj, la poalele Carpa┼úilor. Este al cincilea copil al Mariei ┼či al lui Radu Nicolae Br├óncu┼či. Cu toate c─â provenea dintr-o familie de ┼ú─ârani ├«nst─ârit─â, Br├óncu┼či duce o via┼ú─â modest─â, ├«ns─â una din care avea s─â-┼či culeag─â reperele care-i vor ghida viziunea artistic─â t├órzie. 

Amintindu-┼či de copil─ârie ┼či de locurile ├«n care a crescut, artistul avea s─â m─ârturiseasc─â, ├«ntr-o ├«nt├ólnire cu Petre ┼óu┼úea, de la Paris, din 1933: ÔÇ×Pe atunci via┼úa era frumoas─â ┼či armonioas─â. De milenii, oamenii duceau, ferici┼úi, o via┼ú─â patriarhal─â. Totul trecea lini┼čtit de la un anotimp la altul. ┼×i ┼čti┼úi de ce s-au schimbat lucrurile? Civiliza┼úia marelui ora┼č a ajuns p├ón─â la noiÔÇť. Copil─âria lui Br├óncu┼či a fost ├«ns─â departe de una idilic─â. La fel ca al┼úi copii de ┼ú─ârani din acea vreme, Constantin nu merge la ┼čcoal─â. De la 7 ani lucreaz─â ca p─âstor, av├ónd grij─â mai ├«nt├ói de turma familiei, apoi lucr├ónd pentru al┼úii, ├«n Mun┼úii Carpa┼úi. Aici, ├«nva┼ú─â s─â sculpteze ├«n lemn, o art─â popular─â la mod─â ├«n Rom├ónia rural─â a acelor ani, folosit─â pentru a produce linguri, picioare de pat, butoaie de br├ónz─â ┼či fa┼úade de case, toate ├«mpodobite cu gravuri.

La 9 ani, Br├óncu┼či pleac─â la T├órgu Jiu, ├«n Oltenia, pentru a c─âuta de lucru. Mai ├«nt├ói, este angajat ├«ntr-o vopsitorie. Revine la Hobi┼úa cu degetele pline de vopsele ┼či arse de vitriol, ├«ns─â nu renun┼ú─â. Peste numai doi ani, pleac─â din nou, de data aceasta la Slatina, unde se angajeaz─â ca argat la un b─âcan din localitate. Urmeaz─â alte locuri de munc─â, la fel de nerecomandate minorilor, printre care cea dintr-o c├órcium─â din Craiova, unde Br├óncu┼či r─âm├óne c├ó┼úiva ani.