Împărăteasa roșie   Viața și aventurile Anei Pauker, cel mai nou documentar de Radu Gabrea jpeg

Împărăteasa roșie - Viața și aventurile Anei Pauker, cel mai nou documentar de Radu Gabrea

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 17 iunie 2016

Împărăteasa roșie-Viața și aventurile Anei Pauker,  cel mai recent documentar al regizorului Radu Gabrea, are premiera în acest weekend la Sala Union a Cinematecii Române (19 iunie, ora 18.00). Începând cu 1 iulie, documentarul va putea fi vizionat la Cinemateca Union.

Documentarul include mărturiile unor istorici și politologi cunoscuți, precum Robert Levy, Liviu Rotman, Adrian Cioroianu și Vladimir Tismăneanu.

Perioada comunismului în România, urmare directă a ocupației sovietice, constituie înca o epocă insuficient studiată a istoriei contemporane a României. Și, ca de fiecare dată întrun asemenea caz, miturile și legendele, foarte multe rezultate ale unor insistențe propagandistice de o culoare sau alta, înlocuiesc datele istorice reale. Cazul Anei Pauker este un caz tipic în acest sens.

13450152 1547112345598745 8904913067198638474 n jpg jpeg

Originea ei evreiască și abilitatea lui Gheorghiu Dej de a o face pe aceasta vinovată de toate relele perioadei staliniste din România, au dus la paradoxul ca Gh. Dej, conducătorul de facto al Partidului Comunist Român, și cel care a stat direct și nemijlocit la conducerea represiunii până în 1960 din România, să intre în constiința colectivă ca un “binefăcător”, rolul de “criminal în istorie” fiind atribuit în totalitate Anei Pauker.

Întrebat care este motivația regizorală în realizarea documentarului despre această marcantă și controversată personalitate istorică, Radu Gabrea a spus:“În linia interesului meu permanent pentru desoperirea falsificărilor istoriei contemporane a României, am socotit că readucerea în prim plan a adevăratei biografii a Anei Pauker este mai mult decât necesară. Apariția excepționalei cărti a istoricului american Robert Levy, “Ana Pauker:The rise and fall of a Jewish communist” mi-a dat ideea documentarului și m-a ajutat, direct și indirect, la realizarea acestuia.”