Hominizii primitivi au coabitat cu oamenii moderni? jpeg

Hominizii primitivi au coabitat cu oamenii moderni?

­čôü Preistorie
Autor: Redac╚Ťia

Fosilele de Homo naledi au o vechime de circa 335.000 - 236.000 de ani, sus╚Ťine Lee Berger, paleontologul american care a f─âcut furori ├«n 2015, c├ónd a anun╚Ťat c─â a descoperit o nou─â specie uman─â ├«n Africa de Sud.

Berger, profesor la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, ╚Öi echipa sa au f─âcut public rezultatul dat─ârii fosilelor, iar rezultatele ob╚Ťinute sunt surprinz─âtoare.

Homo naledi a tr─âit "la ├«nceputul a ceea ce noi consider─âm ca ├«nceputul erei omului modernÔÇŁ, a declarat Berger.

ÔÇŁEi sunt surprinz─âtor de tineri... Este vorba de o specie primitiv─â, care a supravie╚Ťuit milioane de ani ╚Öi care a r─âmas invizibil─âÔÇŁ, a ad─âugat paleontologul american.

Cazuri de coabitare între specii au mai fost identificate în trecut. Spre exemplu, omul de Neanderthal s-a intersectat cu Homo sapiens în Europa, înainte de a dispărea în urmă cu 30.000 de ani, însă acest scenariu nu a fost avansat niciodată pentru Africa, relatează Agerpres.

ÔÇŁVedem c─â a existat ├«n Africa ├«n ultimele etape ale evolu╚Ťiei noastre o varietate de specii la care nimeni nu se a╚ÖteptaÔÇŁ, a declarat un alt membru al echipei de cercetare, John Hawks de la Universitatea din Wisconsin.

Lee Berger a anun╚Ťat, de asemenea, mar╚Ťi c─â a descoperit o alt─â colec╚Ťie de fosile de Homo naledi ├«ntr-o grot─â din apropierea primei sale descoperiri. Printre acestea, un schelet destul de complet, cu un craniu foarte bine conservat (foto sus), denumit ÔÇŁneoÔÇŁ (ÔÇŁcadouÔÇŁ) ├«n limba local─â sesotho.

├Än 2015, Berger a afirmat c─â prezen╚Ťa oaselor ├«ntr-o grot─â la care era aproape imposibil de ajuns sugereaz─â faptul c─â este vorba de fapt despre un morm├ónt ╚Öi c─â Homo Naledi aveau ritualuri funerare, o practic─â atribuit─â anterior doar oamenilor moderni. Aceast─â ipotez─â a atras ironiile colegilor de breasl─â, ├«ns─â mar╚Ťi, Berger a insistat pe acest subiect, explic├ónd c─â drumul de acces c─âtre aceast─â a doua descoperire este la fel de ├«ngust.

Homo naledi schelet jpg jpeg

Fosile de Homo naledi

ÔÇŁAcest lucru ├«nt─âre╚Öte, cred, ideea c─â Homo Naledi a folosit aceast─â grot─â ├«ntr-un anumit scop ╚Öi poate (...) c─â Homo Naledi ├«╚Öi ├«ngropa acolo mor╚ŤiiÔÇŁ, a explicat paleontologul.