HISTORIA Special nr 17: 1916  Odiseea tezaurului trimis la Moscova, pe care ru┼čii nu l au mai restituit jpeg

HISTORIA Special nr.17: 1916. Odiseea tezaurului trimis la Moscova, pe care ru┼čii nu l-au mai restituit

Se ├«mplinesc 100 de ani de c├ónd Rom├ónia a trimis tezaurul spre p─âstrare la Moscova ╚Öi nu l-a mai v─âzut niciodat─â ├«napoi. De un secol a╚Ötept─âm dinspre est un tren cu tezaurul ╚Ť─ârii, iar acesta nu mai ajunge. ├Än schimb, de pe ÔÇ×frontul de estÔÇŁ au venit multe, poate prea multe pentru poporul rom├ón, care ╚Öi ast─âzi fream─ât─â la auzul cuv├óntului tezaur.

Toamna anului 1916 a fost cu siguran╚Ť─â cea mai dramatic─â din istoria Rom├óniei. ├Änfr├óngerile suferite atunci de armata rom├ón─â au for╚Ťat autorit─â╚Ťile rom├óne s─â abandoneze mai mult de jum─âtate din teritoriul ╚Ť─ârii, inclusiv Bucure╚Ötiul, ╚Öi s─â se retrag─â la Ia╚Öi. Se punea ├«ns─â╚Öi problema supravie╚Ťuirii statului rom├ón. Cu un aliat rus nesigur, care a intervenit tardiv ├«n ajutorul armatei rom├óne, viitorul p─ârea sumbru pentru poporul rom├ón. Trebuia salvat tot ce mai putea fi salvat, iar tezaurul BNR reprezenta o prioritate nu numai datorit─â valorii sale, dar ╚Öi faptului c─â emisiunea monetar─â a statului era garantat─â cu acest stoc metalic.

La 11/24 decembrie, generalul A.A. Mossoloff, ambasador rus la Ia╚Öi, comunicase Guvernului rom├ón c─â era autorizat de Guvernul rus s─â semneze protocolul privitor la ├«nc─ârcarea tezaurului ├«ntr-un tren special. Mossoloff a precizat c─â ÔÇ×guvernul rus garanteaz─â integritatea tezaurului at├ót ├«n timpul transportului, c├ót ╚Öi pe tot timpul r─âm├ónerii lui la MoscovaÔÇŁ. ├Änc─ârcarea tezaurului ├«n trenul pus la dispozi╚Ťie de Rusia a ├«nceput pe 12/25 decembrie, ├«n gara din Ia╚Öi, ├«n prezen╚Ťa ambasadorului rus ╚Öi a reprezentan╚Ťilor BNR ╚Öi s-a ├«ncheiat dou─â zile mai t├órziu. Trenul a ajuns la Moscova pe 21 decembrie 1916 (3 ianuarie 1917 s.n.), tezaurul fiind depozitat ├«n Sala Armelor din Kremlin. ├Än urma inventarierii, a fost ├«ntocmit un proces-verbal semnat de doi reprezentan╚Ťi ai ministrului de Finan╚Ťe rus, de trei delega╚Ťi ai BNR ╚Öi de Pierre Gu├ęrin, consulul general al Rom├óniei la Moscova, ├«n calitate de reprezentant al Guvernului rom├ón. Conform documentului, tezaurul BNR avea o valoare de 314.580.456, 84 lei aur. La acesta se ad─âugau bijuteriile Reginei Maria, evaluate la 7 milioane de lei aur. 

Sub acelea╚Öi garan╚Ťii de securitate, a urmat ├«n vara anului 1917 un al doilea transport la Moscova. ├Än luna iulie 1917, ├«n ajunul confrunt─ârilor de pe frontul din Moldova, informa╚Ťiile primite de autorit─â╚Ťile rom├óne ├«n leg─âtur─â cu ofensiva preg─âtit─â de Puterile Centrale au determinat Guvernul rom├ón s─â ia noi m─âsuri pentru protejarea avu╚Ťiei na╚Ťionale. A fost ├«nc─ârcat un nou tren cu tezaurul Rom├óniei. Dintre cele 24 de vagoane, trei apar╚Ťineau BNR ╚Öi con╚Ťineau aur ├«n valoare de 574.523, 57 lei, arhiva institu╚Ťiei, precum ╚Öi titluri de stat, depozite ╚Öi alte valori. Restul vagoanelor con╚Ťineau o parte a arhivelor statului, arhive ale altor institu╚Ťii publice ╚Öi private, obiecte de art─â din colec╚Ťiile muzeelor ╚Öi din colec╚Ťii private, odoare m─ân─âstire╚Öti de valoare, precum ╚Öi c─âr╚Ťi rare, manuscrise ╚Öi documente ale Academiei Rom├óne etc.

ÔÇ×Toate aceste valori, de orice fel [ÔÇŽ] se g─âsesc, ├«ncep├ónd din ziua ├«n care au fost ├«ncredin┼úate Guvernului rus ┼či ├«nc─ârcate ├«n vagoane, sub garan┼úia Guvernului rus ├«n ceea ce prive┼čte securitatea transportului, securitatea depozit─ârii, precum ┼či a ├«ntoarcerii ├«n Rom├ónia.ÔÇŁ Aceast─â fraz─â face parte din protocolul ├«ncheiat la Ia┼či, pe 9 august 1917, odat─â cu cel de-al doilea transport, ╚Öi pe care guvernele Rusiei nu au mai respectat-o niciodat─â. ├Äns─â pentru Rom├ónia problema tezaurului nu este doar o chestiune ÔÇ×istoric─âÔÇŁ, cum afirm─â mereu partea rus─â, ci este ├«n primul r├ónd o problem─â de onoare na┼úional─â, moral─â ╚Öi de adev─âr.

Revista Historia Special, nr.17, este disponibilă în format digital pe Paydemic.com.

Cump─âr─â Acum

727 s jpg jpeg