Herman Shine, unul dintre puţinii care au evadat de la Auschwitz, a murit la vârsta de 95 de ani jpeg

Herman Shine, unul dintre puţinii care au evadat de la Auschwitz, a murit la vârsta de 95 de ani

📁 Holocaust
Autor: Redacția
🗓️ 1 august 2018

Herman Shine, unul dintre puţinii oameni care au scăpat de la Auschwitz şi care a devenit o voce a supravieţuitorilor Holocaustului, a murit la vârsta de 95 de ani, în California.

Mendel Scheingesicht – numele său adevărat – s-a născut în Berlin. Adolescent fiind, a fost dus prima oară în lagărul de concentrare Sachsenhausen, ca mai apoi să fie mutat în alte trei astfel de locuri groaznice până să ajungă în final la Auschwitz. Acolo, el a cunoscut-o pe Marianne Schlesinger, o femeie care lucra în lagăr, dar căreia i se permitea să meargă acasă deoarece era doar pe jumătate evreică. După o evadare dificilă care a inclus trecerea pe sub un gard, urmată de mers în continuu nouă mile şi ascunzişul într-un hambar, Shine s-a căsătorit cu Marrianne şi au fugit împreună în SUA, în 1947.

În State, el s-a alăturat mai multor organizaţii cărora le-a împărtăşit experienţa sa din lagăr. „Am supravieţuit datorită nu unuia, ci unei mulţimi de miracole”, le-a spus Shine în 2009 celor de la The San Francisco Chronicle. Soţia sa şi fiica lor încă mai trăiesc.

Citeşte şi:

Secretul ascuns într-o cană de la Auschwitz timp de 70 de ani 

Căpitanul Witold Pilecki, prizonier de bunăvoie la Auschwitz