Grecia a inaugurat primul muzeu submarin, o epav─â antic─â   ÔÇ×Partenonul naufragiilorÔÇŁ jpeg

Grecia a inaugurat primul muzeu submarin, o epav─â antic─â - ÔÇ×Partenonul naufragiilorÔÇŁ

­čôü Grecia Antic─â
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 4 august 2020

Grecia a inaugurat s├ómb─ât─â primul s─âu muzeu submarin, epava unei nave care a transportat mii de amfore ┼či care s-a scufundat ├«n secolul al V-lea ├«. Hr., o comoar─â ├«n Marea Egee pe care amatorii de scufund─âri vor fi autoriza┼úi de acum s─â o exploreze.

Ministrul grec al Culturii Lina Mendoni a asistat la ceremonia care s-a desf─â┼čurat la bordul unui vas ┼či sub ap─â, cu participarea scafandrilor.

Situl, aflat ├«n apropiere de insula Peristera, ├«n largul insulei Alonissos, va fi deschis amatorilor de scufund─âri din 3 august p├ón─â la 3 octombrie, ├«n timp ce turi┼čtii care nu practic─â scufund─âri vor putea vizita muzeul virtual, de la un centru de informa┼úie situat ├«n Alonissos.  ÔÇ×Aceast─â epav─â se afl─â la o ad├óncime de 21-28 de metri de coastele insulei Peristera ┼či con┼úine ├«ntre 3.000 ┼či 4.000 de amforeÔÇť, a declarat pentru postul Skai TV Maria Agalou, pre┼čedintele Consiliului municipal din Alonissos. 

greee jpg jpeg

Aceast─â mare nav─â comercial─â care transporta mii de amfore cu vin s-ar fi scufundat c─âtre anul 425 ├«nainte de Hristos din cauza intemperiilor din timpul unei travers─âri ├«ntre Halkidiki, ├«n nordul Greciei, ┼či insula Skopelos, a spus la postul de televiziune Ert Pari Kalamara, directoarea departamentului de antichit─â┼úi submarine. 

Amforele, mare parte fiind intacte, au fost descoperite în 1985 de un pescar.

ÔÇ×Oferim umanit─â┼úii Partenonul naufragiilorÔÇť, a declarat Kostas Agorastos, guvernatorul Tesaliei, regiunea unde este situat─â insula Alonissos, potrivit Skai TV.  Autorit─â┼úile grece┼čti sper─â s─â ofere acces turi┼čtilor care practic─â scufund─âri alte patru situri vechi de epave.

sursa: adev─ârul.ro