Google Art Project trece într o viteză superioară: 151 de muzee pot fi vizitate cu un simplu click jpeg

Google Art Project trece într-o viteză superioară: 151 de muzee pot fi vizitate cu un simplu click

­čôü Muzee
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 4 aprilie 2012

Platforma Google Art Project, lansat─â de celebrul motor de c─âutare american, permite utilizatorilor s─â se plimbe, virtual, cu ajutorul unui simplu click, prin nu mai pu┼úin de 151 dintre cele mai mari muzee din lume. Astfel, utilizatorii pot s─â exploreze colec┼úiile de la Muzeul aurului din Bogota, s─â descopere capodoperele de art─â modern─â de la San Francisco ┼či s─â admire comorile expuse ├«n Muzeul din Delhi.

Lansat─â ├«n urm─â cu un an, platforma Google dedicat─â artei (googleartproject.com) a trecut ├«ntr-o vitez─â superioar─â ┼či propune utilizatorilor 32.000 de opere de art─â ce pot fi vizualizate cu ajutorul tehnologiilor de ├«nalt─â rezolu┼úie.

Internau┼úii sunt invita┼úi s─â fac─â ┼či o vizit─â virtual─â ├«n muzeele din 40 de ┼ú─âri, cu ajutorul tehnologiei Street View, care permite plimb─âri ┼či ├«ntoarceri de 360 de grade ├«n aceste ora┼če.

Pentru a dezv─âlui nout─â┼úile din cel de-al doilea an al proiectului Google Art, compania american─â a ales, mar┼úi, muzeul Orsay din Paris, care posed─â cea mai mare colec┼úie de opere impresioniste din lume, dintre cele cinci institu┼úii franceze invitate s─â se al─âture ├«n acest an celui mai mare muzeu virtual din lume, ├«n care sunt expuse operele a peste 6.000 de arti┼čti.

image
image

Colec┼úiile muzeelor Orangerie, Branly, Domaines de Fontainebleau et Chantilly ┼či Versailles, prezent ├«nc─â de la debutul proiectului, ├«n 2011, sunt de acum accesibile de pe orice computer din lume.

├Än schimb, muzeul Luvru ┼či Centrul Pompidou nu s-au al─âturat deocamdat─â platformei Google Art Project. "Nu este vorba de un refuz, ├«n principiu, dar am ales ca prioritate pentru acest an ├«mbog─â┼úirea propriului nostru site (www.louvre.fr)", a declarat un purt─âtor de cuv├ónt al muzeului Luvru.

Cu ajutorul Google Art Project, internau┼úii pot s─â se plimbe prin galeriile celor 151 de muzee partenere, dar ┼či s─â admire fiecare oper─â ├«n parte, cu ajutorul unor imagini de ├«nalt─â rezolu┼úie. Google, care a optimizat site-ul de consultare, a inaugurat astfel 46 de capodopere expuse ├«n imagini de extrem─â rezolu┼úie (7 miliarde de pixeli), care permit studierea detaliilor, a patinei ┼či chiar a unor am─ânunte care nu sunt vizibile cu ochiul liber.

Pasiona┼úii de art─â pot astfel pentru prima dat─â s─â descopere textele de pe Piatra Soarelui din Mexic ┼či meticulozitatea pictorului Georges Seurat, un maestru al curentului denumit pointilism, din tabloul "Un dimanche apr├Ęs-midi ├á l'├«le de la Grande Jatte".

Cu ajutorul func┼úiei Discover, comorile muzeelor partenere sunt reunite instantaneu pe teme sau pe arti┼čti.

"┬źArt Project┬╗ reprezint─â fructul angajamentului nostru fa┼ú─â de toate tipurile de art─â, de culturi ┼či de civiliza┼úii din lumea ├«ntreag─â. El nu se mai adreseaz─â doar studentului indian care vrea s─â viziteze online MoMA din New York. El se adreseaz─â de acum ┼či studentului american care dore┼čte s─â viziteze National Gallery din Delhi", a declarat Amit Sood, coordonatorul acestei platforme din cadrul grupului Google.

Google, care a ├«nfiin┼úat la Paris un institut cultural, ┼či-a multiplicat eforturile de digitalizare ┼či de arhivare ├«n toate domeniile, precum realizarea unor imagini de ├«nalt─â rezolu┼úie cu Manuscrisele de la Marea Moart─â ┼či ale unor arhive personale precum cele ale lui Nelson Mandela, dar ┼či a unor modele 3D ale ora┼čelor franceze din secolul al XVIII-lea.