„Gheorghe Brătianu și chestiunea Mării Negre”, conferință internațională la Iași
Statul Major al Apărării, prin Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Filiala Iași, organizează conferința internațională „Gheorghe Brătianu și chestiunea Mării Negre. Actualitatea unei viziuni strategice privind spațiul de securitate din bazinul pontic”.
Conferința internațională se va desfășura în zilele de 29-30 iunie 2023, în Sala Mare de Conferințe a Cercului Militar Iași, informează un comunicat al Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Filiala Iași.
În cadrul evenimentului va fi dezvelit Ansamblul Monumental Statuar „Armata Română și Marea Unire”, realizat de artiștii plastici Gabriela și Paul Muscalu, din cadrul Studioului de Arte Plastice al Armatei.
De asemenea, în fața Casei Pogor, fosta casă a familiei Gheorghe Brătianu va avea loc o slujbă de pomenire și vor fi depuse coroane de flori la statuia savantului, la 70 de ani de la trecerea la cele veșnice în închisoarea de la Sighet.
În cadrul conferinței internaționale vor putea fi vizionate expozițiile temporare „Gheorghe Brătianu – o viață în serviciul Țării” (în Sala Mare de Expoziții a Cercului Militar Iași), și „Gheorghe Brătianu și chestiunea Mării Negre. Mărturii documentare și istoriografice din țară și străinătate” (în Sala Voievozilor din Cercul Militar Iași).
Istoricul și omul politic Gheorghe I. Brătianu s-a născut la Ruginoasa, județul Iași, la 21 ianuarie/3 februarie 1898. Era fiul lui Ion I.C. Brătianu și nepotul lui Ion C. Brătianu, personalități reprezentative ale vieții politice românești.
Gheorghe Brătianu a obținut titlul de doctor în filosofie la Universitatea de la Cernăuți (1923) și titlul de doctor în litere la Paris (1929). A fost profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași (1924-1940), apoi la Catedra de Istorie universală a Facultății de Filosofie și Litere a Universității din București (1940-1947). A fost decan al Facultății de Filosofie și Litere a Universității din București (1941-1943), de asemenea, profesor la Școala Superioară de Război din București (1942-1943), precum și director al Institutului de Istorie Universală „Nicolae Iorga” din București (1941-1947).
După instaurarea regimului comunist, a fost arestat și întemnițat în 1950, fără a fi judecat, în închisoarea politică de la Sighet, unde avea să moară, în noaptea de 24/25 aprilie 1953.