Garda Elvețiană are coifuri din plastic, confecționate la imprimanta 3D / VIDEO  jpeg

Garda Elvețiană are coifuri din plastic, confecționate la imprimanta 3D / VIDEO

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 24 ianuarie 2019

Garda Elveţiană de la Vatican, mica armată care asigură protecţia suveranului pontif, a înlocuit coifurile din metal cu unele fabricate dintr-un material plastic rezistent. Noile coifuri, confecţionate la imprimanta 3D, au fost distribuite membrilor gărzii la 513 ani de la înfiinţarea acestui regiment de mercenari.

Acestea sunt mai uşoare şi costă 740 de lire sterline fiecare, preţ de aproximativ două ori mai mic decât cel al unui coif vechi, din metal. Fiecare coif din PVC poartă simbolul Papei Iulius al II-lea, care a înfiinţat în 1506 această armată privată formată din mercenari, acesta fiind cunoscut drept „Papa războinic”. Noile coifuri sunt rezistente la razele UV. Acest aspect este important, întrucât membrii Gărzii Elveţiene Pontificale petrec mult timp afară, în dreptul Vaticanului, înarmaţi cu halebarde, relatează Adevărul.

Unul dintre principalele avantaje ale noilor coifuri este că acestea nu se vor mai supraîncălzi ca cele din metal, iar militarii vor transpira mai puţin. Vechile coifuri, fabricate în Austria, cântăreau două kilograme, în timp ce noile modele, fabricate în Elveţia, cântăresc 570 de grame. 

Garda Elveţiană Ponfificală este cea mai veche, dar şi cea mai mică armată permanentă din lume, cu o istorie de peste jumătate de mileniu. Soldaţii Papei sunt celebri atât pentru conduita ireproşabilă, cât şi pentru uniformele inconfundabile. Sunt însărcinaţi cu străjuirea porţilor Vaticanului şi cu protejarea Sfântului Scaun.