Fragmente de frescă, descoperite lângă Biserica Sf. Vineri. FOTO Florin Petrică

Fragmente dintr-o frescă din secolul al XVI-lea, descoperite în curtea unei biserici din Târgoviște

📁 Istorie Medievală Românească
Autor: Corina Slămnoiu
🗓️ 2 octombrie 2023

Șantierul arheologic Curtea Domnească Târgoviște, început în acest an, a scos la iveală sute de fragmente din fresca interioară a Bisericii Sfânta Vineri. Arheologii au recuperat câteva sute de fragmente de frescă, multe datând din secolul al XVI-lea.

În cadrul actualei campanii a fost descoperit locul unde, în sec. al XIX-lea, a fost "depusă" fresca interioară a Bisericii Sfânta Vineri, ca urmare a unor importante refaceri ale sfântului lăcaș. După cum știm, biserica Sf. Vineri a Curții Domnești nu mai păstrează în interior fresca medievală, iar recuperarea fragmentelor ne dă șansa, astăzi, de a cunoaște o parte din frumusețea picturilor bisericii”, a precizat istoricul Florin Petrică.

Fragmente de frescă, descoperite lângă Biserica Sf. Vineri (foto: Florin Petrică)
Fragmente de frescă, descoperite lângă Biserica Sf. Vineri (foto: Florin Petrică)

În ultima perioadă, în Târgoviște au fost descoperite obiecte extrem de valoare, cum ar fi Lacrimariumul, vas funerar vechi de șase secole, întâlnit în civilizația elenistică, răspândit în Imperiul Roman, în cel Bizantin și în statele care s-au aflat în aria de influență a ortodoxei bizantine. De asemenea, au mai fost scoase la lumină zeci de unelte medievale din corn, descoperite în Târgoviște, pe „Ulița Mare”.

Uneltele respective erau folosite la numeroase activități cotidiene, precum obținerea resurselor de hrană și gătitul, confecționarea și decorarea hainelor, implicând diverse tehnici și instrumente de realizare.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro