Fotografii necunoscute de la inundațiile catastrofale din  vara anului 1975, publicate de Arhivele Naționale ale României jpeg

Fotografii necunoscute de la inundațiile catastrofale din vara anului 1975, publicate de Arhivele Naționale ale României

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 6 iulie 2021

După ce zile întregi a plouat din abundență, la începutul lunii iulie 1975 inundații catastrofale au lovit România, provocând însemnate pagube materiale și pierderi de vieți omenești. Cele mai afectate au fost județele Argeș, Buzău, Prahova, Ilfov, Mureș, Vâlcea, Covasna și Sibiu, unde 49 de persoane au murit și 12 au dispărut.

În data de 3 iulie 1975 a fost instituită starea de necesitate pe teritoriul României, dispunându-se ca unitățile militare și cele ale Ministerului de Interne să sprijine autoritățile în acțiunile de prevenire și combatere a efectelor inundațiilor. Totodată, s-a decis ca în agricultură să se ia măsuri pentru efectuarea de lucrări în vederea scurgerii apelor și salvării recoltelor, iar în transporturi să se acționeze în vederea punerii în circulație a drumurilor publice.
Râurile Mureș, Olt, Argeș, Ialomița și Dâmbovița au inundat localități și terenuri agricole, viiturile au avariat șosele, căi ferate și poduri. Comisia Centrală de Apărare Împotriva Inundațiilor a monitorizat situația din țară și a coordonat activitățile de prevenire și combatere a inundațiilor, iar Nicolae Ceaușescu a făcut vizite de lucru în zonele calamitate.
Din cauza inundațiilor, care au distrus unele dintre căile de comunicații terestre, turiștii străini ce se aflau în zonele afectate au rămas blocați în localități. După mediatizarea situației din țara noastră au fost trimise ajutoare umanitare din străinătate prin intermediul Crucii Roșii.

Mai multe fotografii și documente, pe pagina de socializare a Arhivelor Naționale ale României.