FOTO // Satul fantom─â de la grani┼úa spaniolo portughez─â scos la iveal─â de secet─â  ÔÇ×E ca ┼či cum m a┼č uita la un filmÔÇť jpeg

FOTO // Satul fantom─â de la grani┼úa spaniolo-portughez─â scos la iveal─â de secet─â. ÔÇ×E ca ┼či cum m-a┼č uita la un filmÔÇť

Satul fantom─â a devenit repede un punct de atrac┼úie pentru turi┼čti. Seceta cu care se confrunt─â zona respectiv─â a scos la iveal─â casele acoperite mai demult de ape.

Ruinele unui sat acoperit ├«n urm─â cu trei decenii de ape, ├«n urma construirii barajului de la grani┼úa dintre Spania ┼či Portugalia, ├«ncep s─â ias─â la iveal─â pe m─âsur─â ce seceta face ca apele s─â scad─â. ├Än 1992, satul spaniol Aceredo a fost inundat pentru a crea lacul artificial Alto Lindoso, relateaz─â CNN Travel, citat de de adevarul.ro.

2s jpg jpeg

ÔÇ×E ca ┼či cum m-a┼č uita la un film. Am un sentiment de triste┼úe. Sentimentul meu este c─â acest lucru se va mai ├«nt├ómpla de-a lungul anilor din cauza secetei ┼či schimb─ârilor climatice", spune Maximino Perez Romero (65 de ani), un locuitor din A Coruna. Retragerea apelor a scos la lumin─â acoperi┼čurile unor case, c─âr─âmizi ┼či alte resturi de construc┼úii, chiar ┼či o f├ónt├ón─â din care ├«nc─â mai curge ap─â printr-o ┼úeav─â ruginit─â. Inclusiv l─âzi cu sticle de bere goale, stivuite de ceea ce era o cafenea, au fost v─âzute. O ma┼čin─â veche aproape distrus─â, abandonat─â pe un zid, este una dintre imaginile surprinse de drone.

3s jpg jpeg

Datele Ministerului Mediului arat─â c─â rezervoarele Spaniei se afl─â la 44% din capacitatea lor, cu mult sub media de aproximativ 61% din ultimul deceniu, dar ├«nc─â peste nivelurile ├«nregistrate la seceta din 2018. O surs─â din minister a declarat c─â indicatorii de secet─â au ar─âtat o poten┼úial─â ├«nr─âut─â┼úire ├«n urm─âtoarele s─âpt─âm├óni, dar nu au detectat ├«nc─â o problem─â generalizat─â ├«n ├«ntreaga ┼úar─â. ÔÇ×Este groaznic, dar este ceea ce este. Asta e via┼úa. Unii mor, iar al┼úii tr─âiesc", a spus Jose Alvarez, un fost muncitor din Aceredo.

4s jpg jpeg