FOTO S a descoperit o galerie secret─â ┼či banii ascun┼či ├«n cetatea Oradea jpeg

FOTO S-a descoperit o galerie secret─â ┼či banii ascun┼či ├«n cetatea Oradea

­čôü Istorie Urban─â
Autor: Redac╚Ťia

Muncitorii care amenajeaz─â parcul dendrologic din ┼čan┼úul Cet─â┼úii Oradea au descoperit, ├«ngropat la r─âd─âcina unui copac, un borcan cu circa 20.000 de lei din perioada comunist─â ┼či o galerie de refugiu care f─âcea leg─âtura ├«ntre camera de tragere a Bastionului Ro┼ču ┼či interiorul fortifica┼úiei.

Muncitorii firmei Constructorul S─âlard care a c├ó┼čtigat licita┼úia pentru amenajarea parcului dendrologic din ┼čan┼úul fortifica┼úiei au descoperit, s─âpt─âm├óna trecut─â, un borcan ├«ngropat la r─âd─âcina unui copac.

Click aici pentru mai multe poze

Iconfoto jpeg

"Banii au fost b─âga┼úi ├«ntr-un borcan ┼či ├«ngropa┼úi la r─âd─âcina unui copac, probabil pe vremea c├ónd ┼čan┼úul Cet─â┼úii era o jungl─â plin─â de bosche┼úi. E vorba de cam 20.000 de lei comuni┼čti prin┼či ├«n fi┼čicuri de bancnote albastre de 100 lei. Pe vremea lui Ceau┼čescu asta ├«nsemna o adev─ârat─â avere, din care puteai cump─âra jum─âtate de Dacia, dar ast─âzi nu mai valoreaz─â nimic", a declarat inginerul Mircea Ungureanu, angajat al firmei.

Ungureanu a spus că, probabil, deţinătorul banilor i-a îngropat, după care fie a murit, fie nu a mai găsit locul în care i-a ascuns.

Tot cu ocazia lucr─ârilor din ┼čan┼úul fortifica┼úiei, muncitorii au descoperit o galerie de refugiu sub Bastionul Ro┼ču, unde aveau loc execu┼úiile capitale.

"Degajam locul de gunoaie ┼či p─âm├ónt c├ónd ├«nt├ói au ie┼čit la iveal─â dou─â ferestre de tragere, iar apoi galeria care f─âcea leg─âtura ├«ntre camera de tragere, depozitul de muni┼úii ┼či ┼čan┼úul cet─â┼úii", a povestit Ungureanu.

Inginerul a declarat c─â tunelul este parte integrant─â a bastionului ┼či a fost construit, probabil, odat─â cu acesta.

"Coridorul putea fi folosit pentru lansarea unor atacuri de diversiune asupra asediatorilor, pentru alimentarea cu muni┼úie a camerei de tragere sau pur ┼či simplu ca ┼či galerie de fug─â", a afirmat inginerul.

Muncitorii au degajat galeria de p─âm├ónt ┼či au sistat lucr─ârile ├«n zon─â, l─âs├ónd arheologii s─â continue s─âp─âturile. Speciali┼čtii vor face investiga┼úii, la fel ca ├«n cazul f├ónt├ónii descoperite ├«n timpul lucr─ârilor de desc─ârcare arheologic─â din bastionul Ciunt. F├ónt├óna are ap─â ┼či acum, dar nu mai este potabil─â.

├Än Cetatea Oradea se desf─â┼čoar─â, ├«n paralel, lucr─âri de desc─ârcare arheologic─â pentru viitorul teatru de var─â, de reabilitare a cl─âdirilor aflate ├«ntr-o accentuat─â stare de degrarare ┼či de amenajare a unui parc dendrologic ├«n ┼čan┼úul fortifica┼úiei. Investi┼úiile dep─â┼česc 28 milioane lei ┼či sunt cofinan┼úate din fonduri comunitare.