FOTO Pozele trucate care au intrat în istorie: de la o execuţie regizată la inundaţiile date drept tsunami jpeg

FOTO Pozele trucate care au intrat în istorie: de la o execuţie regizată la inundaţiile date drept tsunami

Poze trucate care l-au ├«nf─â┼úi┼čat pe liderul terorist Osama bin Laden mort au ├«mp├ónzit internetul. Nu este prima oar─â c├ónd pozele false ├«┼či fac loc ├«n mass media. Unele dintre cele mai premiate ┼či apreciate fotografii sunt regizate sau trecute prin Photoshop.

Vestea c─â administra┼úia american─â ar putea publica o fotografie cu trupul ne├«nsufle┼úit al liderului terorist Osama bin Laden a ├«mp├ónzit Internetul de imagini trucate. Dup─â ce o astfel de poz─â ap─âruse ├«n primele ore de la anun┼úul f─âcut de Barack Obama privind capturarea ┼či uciderea lui bin Laden, o alta a ap─ârut mar┼úi seara pe site-ul businessinsider.com. Jurnali┼čtii ┼či-au expimat ├«nc─â de la ├«nceput reticen┼úa privind autenticitatea acestei poze, deoarece rana de la cap este deasupra ochiului drept, nu deasupra celui st├óng a┼ča cum s-a vehiculat ini┼úial.

Foto:guadian.co.uk        Foto:businessinsider.com

image
image

Prima poz─â este un fals care a circulat pe Internet ├«nc─â din 2009, potrivit ┼čeful biroului din Islamabad al Geo TV, cea mai urm─ârit─â televiziune din Pakistan, care a ┼či f─âcut-o public─â la c├óteva ore de la anun┼úul f─âcut de Casa Alb─â.

Alte fotografii au apucat să se întipărească bine în memoria opiniei publice, înainte de a fi descoperit faptul că au fost regizate sau editate.

Foto:CBS News

image

Este o poz─â care prezint─â execu┼úia unui om, care nu a fost judecat ┼či care nu ┼čtie exact ce crim─â a comis, ├«n Saigon, ├«n 1968. Ce e ├«n neregul─â cu ea? ├Än primul r├ónd execu┼úia trebuia s─â aib─â loc ├«ntr-o cl─âdire din apropiere, dar de dragul artei a fost mutat─â ├«n strad─â, acolo unde lumina pic─â exact a┼ča cum trebuie. Se pare c─â era important pentru colonelul Ngyen Ngoc Loan, ┼čeful poli┼úiei din Saigon la cea vreme, cel care ap─âsa pe tr─âgaci, s─â apar─â ├«n poz─â din profil. Fotograful Eddie Adams a c├ó┼čtigat ulterior premiul Pulitzer.

Trucarea fotografiilor de r─âzboi a ├«nceput s─â devin─â o practic─â de rutin─â. Fotograful Brian Walski de la Los Angeles Times a fost concediat dup─â ce s-a descoperit c─â pozele sale cu trupele americane deta┼čate ├«n Irak ┼či civilii afgani erau de fapt un mixaj din mai multe poze.

Foto:Los Angeles Times 

image

Despre abuzurile trupelor americane ┼či britanice asupra de┼úinu┼úilor afgani sau irakieni vorbesc chiar documentele secrete ale administra┼úiei americane sustrase ┼či publicate de WikiLeaks anul trecut. Torturarea prizonierilor de c─âtre militarii din armata Marii Britanii sau din cea a SUA nu este un lucru care poate fi pus la ├«ndoial─â. ├Äns─â pozele care ├«nf─â┼úi┼čeaz─â aceste torturi ┼či umilin┼úe da. Mai ales c─â s-a descoperit c─â astfel de poze publicate de Daily Mirror sunt false. 

image

De obicei marile catastrofe naturale atrag dup─â ele o avalan┼č─â de imagini zguduitoare. Din nefericire nu toate sunt de la tragedia pe care se presupune c─â o descriu. ├Än urma tsunamiului care a r─âv─â┼čit Asia, ├«n 2004, o serie de fotografii au ap─ârut cu viteze fulgerului ├«n presa interna┼úional─â. S-a dovedit ulterior c─â instantaneele fuseser─â surprinse ├«n urm─â cu doi ani. ├«n timpul inunda┼úiilor produse ├«n China din cauza r├óului Qian Tang Jiang.

Foto:snopes.com

image

Vezi aici mai multe poze cu inunda┼úiile date drept tsunami