Fosilele celor mai vechi animale de pe Terra, descoperite în Canada jpeg

Fosilele celor mai vechi animale de pe Terra, descoperite în Canada

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 16 august 2021

Descoperire uimitoare în Canada. Un geolog afirmă că fosile de burete de mare, vechi de 890 de milioane de ani, descoperite în munții din nordul Canadei, ar putea schimba cunoștințele despre evoluția animalelor.

Un om de știință canadian crede că a găsit dovezi ale celei mai vechi urme animale cunoscute. Descoperirea făcută pe un munte îndepărtat din nord-vestul Canadei datează de 890 de milioane de ani, potrivit unei lucrări publicată în revista Nature.

Geologul Elizabeth Turner a descoperit ceea ce crede că sunt fosilele unor bureți antici, una dintre cele mai primitive forme de viață, fiind cu 350 de milioane de ani mai vechi decât orice alte fosile de bureți găsite până acum.

Dacă oamenii de știință îi vor confirmă cercetările, care au fost realizate într-o zonă a Teritoriilor de Nordvest, care au fost la un moment dat sub apă și unde accesul se face doar cu elicopterul, descoperirea ar putea transforma radical perspectivele asupra evoluției vieții pe Terra.

Ce a descoperit geologul?

Elizabeth Turner, profesoară la Școala de Științe ale Pământului din cadrul Universității Laurentiene din Canada, a găsit structuri buretoase într-un recif vechi de 890 de milioane de ani. Ea a prezentat dovezi ale structurilor în formă de tub realizate din cristale de calcit.

„Natura materialului este cunoscută din corpurile unor fosile de bureți mult mai tinere”, a spus Turner.

Presupusele fosile pe care le-a găsit aveau o lățime de numai un centimetru. Geologul crede că ar fi fost niște „vietăți minuscule și discrete care au trăit în colțurile întunecate sub suprafețele recifelor”.

Există foarte puține dovezi fosile de bureți înainte de perioada cambriană, acum 540 de milioane de ani.

Dacă descoperirile se dovedesc a fi adevărate, bureții ar fi trăit cu 90 de milioane de ani înainte de „evenimentul Neoproterozoic” în timpul căruia, potrivit teoriilor oamenilor de știință, în atmosferă au apărut cantități mari de oxigen care au permis apariția vieții animale.

„Dacă sunt corectă în interpretarea materialului, primele animale au apărut înainte de acel eveniment și ar fi putut suporta niveluri relativ scăzute de oxigen, spre deosebire de condițiile moderne”, a spus Turner.

Cercetările asupra bureților din prezent au dovedit că pot supraviețui cu niveluri mici de oxigen. „Cele mai vechi animale care au apărut au fost probabil asemănătoare unui burete”, a conchis ea.

O descoperire uimitoare

Oamenii de știință cred că viața pe Pământ a început în urmă cu aproximativ 3,7 miliarde de ani în urmă, însă animalele au apărut mult mai târziu.

„Cred că aceștia sunt bureți străvechi, doar acest tip de organism are acest tip de rețea de filamente organice”, a spus Joachim Reitner, geobiolog la Universitatea Göttingen din Germania, care nu a făcut parte din cercetare, potrivit Deutsche Welle.

Paco Cardenas, expert în bureți la Universitatea Uppsala din Suedia, care nici el nu a participat la cercetare, a susținut că descoperirea este „uimitoare”.

„Să descoperi fosile de bureți din urmă cu aproape 900 de milioane de ani ne va îmbunătăți foarte mult înțelegerea evoluției timpurii a animalelor”, a precizat el