Forme de viață de pe Pământ ar putea supraviețui temporar pe Marte jpeg

Forme de viață de pe Pământ ar putea supraviețui temporar pe Marte

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 23 februarie 2021

Unii microbi de pe Pământ ar putea supraviețui temporar pe suprafața planetei Marte, a constatat un studiu recent, realizat de cercetători de la agenția spațială americană NASA și de la Centrul Aerospațial German (DLR).

Cercetătorii au testat rezistența microorganismelor la condițiile marțiene prin lansarea lor în stratosfera Pământului, care prezintă cele mai apropiate condiții de cele existente pe „Planeta Roșie”, informează Agerpres.

„Am testat cu succes un nou mod de expunere a bacteriilor și fungilor la condiții asemănătoare cu cele de pe Marte, utilizând un balon științific pentru a ne transporta echipamentele experimentale până în stratosfera Pământului", a declarat Marta Filipa Cortesao, din cadrul DLR din Koln, Germania, una dintre autorii cercetării.

„Unii microbi, în special sporii de mucegai negru, au reușit să supraviețuiască acestei călătorii, chiar și după ce au fost expuși la radiații UV foarte ridicate”, a adăugat specialista, citată într-un comunicat.

Înțelegerea rezistenței microbilor la călătoriile spațiale este vitală pentru succesul misiunilor viitoare. În căutarea vieții extraterestre, trebuie să fim siguri că orice descoperim nu a călătorit alături de noi de pe Pământ, notează studiul menționat.

Numeroase caracteristici-cheie ale mediului de la suprafața marțiană nu pot fi găsite sau reproduse cu ușurință la suprafața planetei noastre, însă, deasupra stratului de ozon din stratosfera mijlocie a Pământului, condițiile sunt remarcabil de similare.