Flori vechi de 1 800 de ani, descoperite sub templul zeului Quetzalc├│atl jpeg

Flori vechi de 1.800 de ani, descoperite sub templul zeului Quetzalc├│atl

­čôü Antichitate
Autor: Redac╚Ťia

Un grup de arheologi a făcut o descoperire ireală. Oamenilor nu le-a venit să creadă ce zăcea sub pâmânt, de aproape 2000 de ani.

Patru buchete de flori au fost găsite într-un oraș ruinat. Arheologii le-au descoperit în timpul explorării unui tunel sub o piramidă. Este posibil să fi fost ofrande aduse zeului Quetzalcóatl, în urmă cu 1.800 de ani.

Mai multe buchete de flori au fost descoperite sub templul zeului Quetzalcóatl, o piramidă din orașul mexican Teotihuacan, care se află în ruină.

Quetzalc├│atl sau ÔÇ×╚śarpele cu peneÔÇŁ a fost un zeu important ├«n Mesoamerica antic─â, o regiune istoric─â care a inclus centrul Mexicului prin Belize, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua ╚Öi nordul Costa Rica.

Se spune despre aceast─â zeitate c─â a oferit porumb umanit─â╚Ťii ╚Öi c─â este responsabil─â pentru crearea omenirii, motiv pentru care buchetele de flori au fost descoperite sub templul lui Quetzalc├│atl.

Sergio G├│mez, arheolog la Institutul Na╚Ťional de Antropologie ╚Öi Istorie din Mexic, a declarat c─â tulpinile florilor sunt ├«n stare bun─â.

ÔÇ×├Än total, exist─â patru buchete de flori ├«n stare foarte bun─â, acestea sunt ├«nc─â legate cu fr├ónghii, probabil din bumbacÔÇŁ, a declarat G├│mez pentru presa de ╚Ötiri mexican─â La Jornada, citat─â de Daily Mail.

ÔÇ×Aceasta este o descoperire foarte important─â, deoarece vorbe╚Öte despre ritualurile care se f─âceau ├«n acest loc.ÔÇŁ, a mai spus arheologul mexican.

image

R─âsplat─â pentru arheologi, dup─â 12 ani de munc─â

Gómez lucrează în orașul aflat în ruină de aproape 12 ani, străbătând pământul vechi, stâncile și piramidele, căutând indicii despre cei care au locuit cândva aici.

La aproximativ 50 de kilometri nord de ora╚Öul Mexico City, Teotihuacan este alc─âtuit dintr-un labirint de palate, temple, case, ateliere, pie╚Ťe ╚Öi bulevarde. Se crede c─â ora╚Öul a fost construit ├«n 100 ├«.Hr. ╚Öi a existat p├ón─â ├«n secolul al VIII-lea. Arheologii ├«l consider─â unul dintre cele mai influente ora╚Öe din America prehispanic─â, cu o popula╚Ťie de 200.000. Cu toate acestea, doar 5% din Teotihuacan a fost excavat. ├«n ciuda a peste 100 de ani de explorare.

image

În timpul săpăturilor, Gómez a recuperat peste 100.000 de artefacte din orașul antic. Însă, buchetele de flori descoperite recent sunt primele materiale botanice intacte din site. Arheologul spune că această descoperire va oferi indicii despre flora care a fost folosită în scopuri ritualice.

ÔÇ×Descoperirea este foarte relevant─â, deoarece ne va oferi indicii despre flora care a fost folosit─â ├«n scopuri ritualiceÔÇŁ, a precizat G├│mez.