Castrul roman de la Ilișua/Arcobara (foto: Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud)

Finanțare prin PNRR pentru castrul roman de la Ilișua/Arcobara

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 31 martie 2023

Castrul roman de la Ilișua/Arcobara a fost inclus recent în lista celor 20 de castre ce fac parte din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în cadrul celor 12 rute turistice/culturale, la Ruta Castrelor.

Acesta a îndeplinit criteriile de finanțare cu suma de 30.000 euro într-un proiect cu titlul „Digitalizarea valorilor aferente, marcarea și semnalizarea în cadrul rutei castrelor a Castrului Roman Ilișua”, informează un comunicat al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

„Astfel, eforturile din ultimii ani ai specialiștilor Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud alături de principalul beneficiar, Primăria Uriu, nu au fost în zadar. Sperăm ca acesta să fie un moment propice pentru ca acest sit arheologic de importanță națională și nu numai, să devină în sfârșit un reper pentru județul Bistrița-Năsăud și să fie promovat în viitor așa cum se cuvine”, precizează comunicatul citat.

În octombrie 2012, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a semnat contracte de finanțare pentru trei rute turistice și culturale incluse în Componenta 11 - Turism și Cultură a PNRR: ruta castrelor, ruta castelelor și ruta cetăților.

Potrivit unui comunicat al MIPE, aceste rute sunt incluse în programul "România Atractivă", prin care se vor face investiții de peste 100 milioane de euro în 225 de obiective incluse ce sunt cuprinse în 12 rute culturale.

„Dacă ne gândim că astăzi semnăm primele contracte din programul "România Atractivă", prin care finanțăm cu fonduri europene obiective românești ce fac parte inclusiv din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, putem spune că este într-adevăr un moment istoric. Este un moment de referință pentru cultura națională, pentru că facem ca obiective importante să contribuie la dezvoltarea economică în plan local și național, cu beneficii sociale și de mediu, pentru un turism cultural durabil. Investițiile pe care le semnăm astăzi, cu o alocare de 45 milioane euro, vor adăuga facilități pentru activități de cercetare și vor da posibilitatea organizării de expoziții și activități culturale în locațiile modernizate. Mulțumesc autorităților locale pentru preocuparea lor de a susține aceste proiecte de investiții atât de importante pentru comunitățile lor și creatoare de oportunități pentru România”, a declarat ministrul Marcel Boloș, la ceremonia de semnare.

Vor fi dezvoltate 12 rute turistice

Obiectivul acestei investiții este de a crește atractivitatea destinațiilor turistice selectate în urma dezvoltării a 12 rute turistice/culturale tematice în zonele rurale defavorizate din România și crearea de noi locuri de muncă în industria turistică.

La ceremonia de semnare a contractelor au mai participat reprezentanții autorităților locale din unitățile administrativ - teritoriale în care sunt situate obiectivele turistice finanțate.

Prin cele 11 contracte semnate miercuri vor fi finanțate obiective incluse în: Ruta castrelor romane, care va beneficia de 12,73 milioane de euro, Ruta castelelor - 22,25 milioane euro și Ruta cetăților - 10,4 milioane euro.

Prin înființarea Rutei castrelor romane, România se alătură familiei europene care pune în valoare patrimoniul roman. Limesul dunărean și cel al provinciei Dacia fac parte din cel mai complex și cea mai lungă porțiune de frontieră a Imperiului Roman de pe teritoriul Europei continentale. Sunt finanțate două situri de la Ulpia Traiana Sarmisegetuza, alături de castrul roman de la Bologa, județul Cluj, și de castrul de la Arutela, județul Vâlcea.

Foto: Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud