Figurine din ceramică, descoperite într o groapă de gunoi antică / FOTO jpeg

Figurine din ceramică, descoperite într-o groapă de gunoi antică / FOTO

­čôü Antichitate
Autor: Redac╚Ťia

R─âm─â╚Öi╚Ťele a patru figurine din ceramic─â reprezent├ónd capetele unor femei au fost descoperite ├«n fostul ora╚Ö antic Porphyreon, unde se afl─â ├«n prezent ora╚Öul libanez Jiyeh.

Fragmentele de capete din ceramic─â au o vechime de circa 2.400 de ani ╚Öi au fost descoperite ├«n ceea ce pare a fi o groap─â de gunoi antic─â ╚Öi ├«n care se mai g─âseau fragmente de oale, oase de animale arse ╚Öi r─âm─â╚Öi╚Ťe de struguri, m─âsline ╚Öi n─âut, relateaz─â Agerpres.

Descoperirea a fost realizat─â ├«n 2013, de o echip─â de arheologi de la Centrul Polonez pentru Arheologie Mediteranean─â. Arheologii polonezi au reu╚Öit acum s─â asambleze fragmentele ├«n cel pu╚Ťin patru capete separate.

Cel mai bine p─âstrat cap din ceramic─â are o ├«n─âl╚Ťime de circa 24 cm ╚Öi o l─â╚Ťime de circa 15 cm. Figurina este decorat─â cu vopsea ro╚Öie ╚Öi include reprezentarea unei coafuri care este specific─â celei purtate de femeile elene, spune arheologul Mariusz Gwiazda ├«n Zeitschrift f├╝r Orient-Arch├Ąologie (Jurnalul de arheologie oriental─â).

Cele trei g─âuri mici din partea de sus a capului bine p─âstrat au fost probabil folosite pentru at├órnarea acestuia pe un zid. Cele patru obiecte decorative au fost probabil "aruncate atunci c├ónd pere╚Ťii pe care erau prezentate au fost redecora╚Ťi sau reconstrui╚Ťi", a mai spus Gwiazda.

Cele patru capete de femei din ceramică prezintă trăsături grecești, feniciene, precum și elemente de origine egipteană. Probabil capetele, nu sunt reprezentări ale unor persoane reale.

"Cred c─â acestea sunt reprezent─âri ale unor zeit─â╚Ťi. Dar acest lucru este imposibil de dovedit f─âr─â inscrip╚Ťii sau reprezent─âri ale unor atribute ale unor zeit─â╚Ťi specifice", a declarat Mariusz Gwiazda pentru Live Science.

Figurine Liban 2 jpg jpeg

Foto: Adam Ole┼Ťiak / Centrul Polonez pentru Arheologie Mediteranean─â, Universitatea din Var╚Öovia