image

Ferma din SUA în care s-a ascuns un pilot sovietic, ce a dezertat cu un MIG-25, se vinde cu o sumă uriașă

Autor: Redacția
🗓️ 15 iulie 2024

O fermă din SUA, scoasă recent la vânzare pentru 21,7 milioane de dolari, are o istorie unică: a fost locul în care s-a ascuns un pilot sovietic care a dezertat cu tot cu avionul său MIG-25, relatează Business Insider.

Rocking Chair Ranch, situată în Philipsburg, Montana, se întinde pe 7.230 de acri (2.925 de hectare) și include o fermă de vite, pajiști, păduri, pășuni, terenuri agricole și o păstrăvărie. Proprietatea, care include o casă veche cu cinci dormitoare și alte clădiri, aparține aceleiași familii de peste 70 de ani.

Familia Vietor l-a găzduit fără să știe pe Viktor Belenko, un fost pilot de luptă al Uniunii Sovietice. În 1976, Belenko a dezertat și a zburat spre Hokkaido, Japonia, cu un MiG-25, un avion sovietic nou, puternic, de care Occidentul se temea.

image

Belenko a servit în Forțele de Apărare Aeriană ale Uniunii Sovietice, dar „simțea că este tratat ca un obiect fără preț într-o mașină de război care scârțâie”, a scris The New York Times după moartea sa, anul trecut.

„Am tânjit după libertatea din Statele Unite. Viața în Uniunea Sovietică nu s-a schimbat față de cea din Rusia țaristă, unde nu exista libertate”, a spus Belenko, potrivit poliției japoneze. După luni întregi de planificare, Belenko a dezertat în timpul unui exercițiu de antrenament deasupra Mării Japoniei și a fost rapid predat Statelor Unite, împreună cu râvnitul MiG-25. Oficialii americani au studiat și deconstruit aeronava înainte de a trimite componentele înapoi în Uniunea Sovietică.

image

MiG-25 s-a dovedit a nu fi atât de puternic pe cât se temea Occidentul, dar Belenko a împărtășit și informații importante despre moralul soldaților sovietici - care seamănă cu unele dintre rapoartele despre forțele armate ale Rusiei de astăzi: condiții precare, hrană puțină și pedepse dure. Belenko a primit azil în SUA.

A petrecut câțiva ani în Washington, DC și, în cele din urmă, a ajuns la ferma Rocking Chair, cu o identitate nouă atribuită de CIA. Agentul CIA care l-a escortat din Japonia în SUA cunoștea familia Vietor. „CIA l-a întrebat unde vrea să locuiască și el a spus că undeva în vest, la o fermă”, a povestit Willy Vietor pentru Mansion Global.

„Agentul CIA care îi cunoștea pe părinții mei l-a adus la noi”. Belenko, care primise identitatea Viktor Schmidt, susținea că este un fost reprezentant comercial din Rusia. Fostul pilot a fost muncitor la fermă și a locuit într-un dormitor pentru oaspeți din casa Vietor. „După vreun an am făcut legătura și ne-am dat seama că este unul dintre cei mai valoroși dezertori pe care i-au avut vreodată SUA”, a spus Vietor.

Belenko a plecat de la fermă în 1983, dar a păstrat legătura cu familia. El a primit cetățenia americană în 1980 și a locuit în mai multe orașe mici din vestul mijlociu al SUA, unde a lucrat pe post de consultant aerospațial.

A murit în septembrie 2023, la vârsta de 76 de ani, într-un azil de bătrâni din Illinois.