Expoziţie la Amsterdam despre trecutul colonial al Olandei și comerţul cu sclavi jpeg

Expoziţie la Amsterdam despre trecutul colonial al Olandei și comerţul cu sclavi

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 19 mai 2021

La Amsterdam urmează să se deschidă săptămîna viitoare o expoziţie legată de comerţul cu sclavi practicat de olandezi, precum și de trecutul colonial al Olandei. Această pagină dureroasă de istorie occidentală, cea legată de comerţul cu sclavi, este tot mai des evocată în ultimii ani, transmite RFI.

Dintr-o depeșă a Agenţiei France Presse aflăm că marţea viitoare această expoziţie de la Rijksmuseum va fi inaugurată de însuși regele Olandei, Willem-Alexander. Expoziţia va fi disponibilă online într-o primă fază, din cauza pandemiei. Olandezii au practicat comerţul cu sclavi și economia sclavagistă în Caraibe, în Brazilia, în Asia și în Africa de Sud. Iar multe familii „onorabile” s-au îmbogăţit de fapt datorită explotării sclavilor.

Probabil că unul din exponate va deveni un veritabil simbol al acelor timpuri paradoxale și dramatice. Vizitatorii vor putea vedea un tablou de Rembrandt pictat în 1634 reprezentând un cuplu de notabili: Marten Soolmans și Oopjen Coppit. Sigur, la acea oră bogaţii își comandau portrete iar marii artiști le executau. Acum se știe însă că familia Soolmans s-a îmbogăţit datorită plantaţiilor de trestie de zahăr din Brazilia lucrate cu sclavi.

Printre exponate figurează și manuscrisul unui interogatoriu: cel interogat se numea Wally, era un tânăr sclav care participase la o revoltă în 1707 și care a fost apoi ars de viu drept pedeapsă.