Epave vechi de trei secole, descoperite în Marea Baltică (foto: Sea War Museum Jutland)

Epave vechi de trei secole, descoperite în Marea Baltică / FOTO

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 29 noiembrie 2022

Trei epave bine conservate, care ar putea avea mai mult de 300 de ani, au fost descoperite de cercetătorii danezi în Marea Baltică, a anunțat Muzeul Războiului Maritim din Thyboron, Iutlanda.

Două dintre epave au fost aproape sigur nave de marfă olandeze, în timp ce a treia şi cea mai mare dintre ele este de origine scandinavă. Toate cele trei nave au fost descoperite la o adâncime de aproximativ 150 de metri, a anunțat muzeul danez.

„A fost fantastic să văd navele pe ecran când am trimis un robot subacvatic dotat cu o cameră până pe fundul mării”, a precizat Gert Normann Andersen, liderul expediției şi directorul muzeului . El a adăugat că navele arătau de parcă „tocmai ar fi fost abandonate".

Epave vechi de trei secole, descoperite în Marea Baltică (foto: Sea War Museum Jutland)

Spre deosebire de Marea Nordului, unde orice naufragiu ar conduce la o dezintegrare în timp record, epavele sunt adesea bine conservate în Marea Baltică, a spus Andersen. Acest lucru se datorează faptului că nici viermii marini, nici alte viețuitoare care sfredelesc lemnul nu pot supraviețui la o asemenea adâncime în Marea Baltică, unde apa este mai acidă şi săracă în oxigen.

Foto: Sea War Museum Jutland