Egiptul Antic, noi descoperiri: morminte, mumii ┼či statui vechi de peste 3000 de ani jpeg

Egiptul Antic, noi descoperiri: morminte, mumii ┼či statui vechi de peste 3000 de ani

­čôü Egiptul Antic
Autor: Redac╚Ťia

Ministerul egiptean pentru Antichităţi a anunţat ieri că au descoperit două morminte în cadrul necropolei Draa Abou Naga, din Luxor, necropolă ce face parte din patrimoniul UNESCO.

Cele dou─â morminte descoperite, realizate la o ad├óncime de 7, respectiv 10 metri, con┼úineau un num─âr impresionant de artefacte precum: 36 de statui Usahbti, mobil─â funerar─â placat─â cu aur ┼či multe alte mici obiecte ce se presupune c─â au apar┼úinut celui ├«nmorm├óntat acolo. Despre proprietarii mormintelor se presupune c─â ace┼čtia ar fi tr─âit ├«n timpul Dinastiei a XVIII-a (1550 ÔÇô 1292 ├«. Hr.)

egypt 2 jpg jpeg

Una dintre cele mai interesante descoperiri ├«n privin┼úa mormintelor este un perete mare pictat, care este aproape intact. De asemenea, au mai fost g─âsite mumii, schele┼úi ┼či o statuie mare, pictat─â, ├«n stare perfect─â, pe care era scris numele de Isis Nefret ÔÇô despre care se presupune c─â ar fi fost mama defunctului.

"Este cu adev─ârat o zi excep╚Ťional─â", a declarat An-Anani. "Este prima dat─â c├ónd intr─âm ├«n cele dou─â morminteÔÇŁ, a spus acesta. Al-Anani a declarat c─â descoperirile fac parte din eforturile ministerului de a promova industria turistic─â. 

Pe l├óng─â obiectele funerare, arheologii au descoperit "o mumie ├«nvelit─â ├«n lenjerie de patÔÇŁ. Studiile sugereaz─â c─â mumia ar putea fi a unui oficial de rang superior sau a unei persoane influente. "Exist─â dou─â variante privind persoana care a comandat morm├óntul ├«n care a fost g─âsit─â mumia. Ar putea fi vorba de o persoan─â numit─â Djehuty Mes, al c─ârei nume a fost gravat pe unul dintre pere╚Ťi, sau scriitorului Maati, al c─ârui nume a fost ├«nscris pe 50 de conuri funerare g─âsite ├«n camera dreptunghiular─â a morm├óntuluiÔÇŁ.