image

Două tezaure antice, descoperite în Alba de detectorişti autorizaţi

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 11 noiembrie 2022

Două tezaure antice, cu monede datând din secolul II î.Hr. şi din secolul III d.Hr., au intrat în patrimoniul Muzeului Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia.

Cele două tezaure numismatice, deosebit de vlaoroase au fost descoperite în august şi octombrie de detectorişti autorizaţi într-o pădure din Jidvei şi, respectiv, pe un teren arat de pe raza comunei Noşlac.

Cel mai valoros dintre tezaure conține 107 monede, o fibulă din fier dacică şi un amnar din fier, de epocă romană. Monedele din acest tezaur pot avea o valoare de piaţă şi de 2.000 de euro. Acest tezaur a fost descoperit în luna august, într-o pădure din comuna Jidvei, şi a fost restaurat deja, informează Agerpres.

Potrivit numismatului Cristian Găzdac, cercetător ştiinţific la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca, tezaurul de la Jidvei este mai valoros deoarece conţine tetradrahme "Macedonia Prima" şi tetradarhme de imitaţie dacice, "adevărate bijuterii ale gravării monetare". Monedele, din care unele sunt fragmentare, au de la 4 până la 16 grame şi sunt dintr-un "argint aproape pur, adică de 995 la mie puritate".

Chiar dacă încă nu a fost făcută evaluarea pentru fiecare monedă în parte, Cristian Găzdac a apreciat că asemenea piese au ca valoare de piaţă de la 300 de euro până la 1.000 - 2.000 de euro bucata.

În ceea ce priveşte tezaurul roman de la Noşlac, încă nerestaurat, care conţine 109 monede de argint, denari, din care nicio monedă nu va depăşi 3,5 grame şi care sunt într-o stare de conservare mediocră, acesta are o valoare de piaţă mult mai mică. De asemenea, patina verde arată că între ele sunt chiar şi falsuri, având doar foiţa de argint.

Tezaurul de la Jidvei a fost descoperit iniţial de un tânăr din judeţul Mureş, care a predat cele 22 de monede antice din argint, potrivit legii, administraţiei publice locale. Ulterior, în septembrie, pornind de la o postare a acestuia în mediul online, a fost deschisă o anchetă, iar poliţiştii specializaţi în protejarea patrimoniului cultural naţional din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, împreună cu experţi arheologi ai Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia şi cel în cauză, au identificat în locul respectiv un complex arheologic de epocă dacică. Acesta cuprindea un tezaur monetar, depus într-un vas din bronz, cu monede de tip tetradrahmă "Macedonia Prima", din argint (159-150 î. Hr.), drahme de tip "Răduleşti-Hunedoara", dacice (sec. III - II î.Hr.), denari de epocă romană (antoninieni), o fibulă din fier, dacică, şi un amnar din fier, de epocă romană.

Foto: Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia
Foto: Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia

Luna trecută, un bărbat din Ocna Mureş, posesor autorizat de detector de metale, a găsit mai multe monede din ceea ce se numeşte acum tezaurul de la Noşlac.