Două icoane recuperate de poliţiştii hunedoreni au ajuns la Muzeul Judeţean Mureş jpeg

Două icoane recuperate de poliţiştii hunedoreni au ajuns la Muzeul Judeţean Mureş

📁 Patrimoniu în pericol
Autor: Redacția
🗓️ 4 aprilie 2013

Cele două icoane pe lemn au fost pictate în anul 1538 şi au fost furate de hoţii de bunuri de patrimoniu din bisericile din Urisiu de Jos şi Urisiu de Sus. În urma acţiunii poliţiştilor din judeţele Mureş şi Hunedoara, au fost recuperate mai multe icoane, dintre care şapte, pictate pe lemn, provin de la biserici de patrimoniu din judeţul Mureş. Cele două icoane menţionate au fost depozitate până acum, urmând să intre într-un amplu proces de restaurare. Acestea sunt unicat şi sunt estimate fiecare la câte 250.000-350.000 de euro.

Din datele de până acum, se pare că hoţii au identificat icoanele respective cu ajutorul Internetului, unde au putut accesa inventarul cu cele mai valoroase bunuri de patrimoniu şi locurile în care acestea se află şi aşa au ajuns să fure bunuri extrem de preţioase. „Activitatea de identificare a autorilor furturilor de icoane a fost desfăşurată de lucrătorii IPJ Hunedoara, în colaborare cu IPJ Mureş. Au fost recuperate 21 de icoane, 14 pe sticlă şi şapte pe lemn, din care două sunt unicat.

Acestea în momentul de faţă se află la muzeu în proces de clasare şi restaurare. Hoţii au profitat de faptul că cele două biserici, din Urisiu de Jos şi Urisiu de Sus, care fac parte din patrimoniul cultural naţional, sunt închise, se află într-o zonă izolată şi nu dispun de sisteme de supraveghere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mureş, Andreea Pop. Furturile au vizat şapte biserici din Transilvania, iar dosarul se află pe rolul Tribunalului Hunedoara, unde sunt judecate în stare de arest preventiv cinci persoane.