Două case cu o vechime mai mare de 100 de ani, reparate de voluntari / FOTO  jpeg

Două case cu o vechime mai mare de 100 de ani, reparate de voluntari / FOTO

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 25 iulie 2017

Două case cu o vechime mai mare de 100 de ani, din Isverna, județul Mehedinți, au fost reparate de voluntarii care au participat la tabăra de arhitectură și cercetarea etnografică de teren, organizate de Asociația SINAPTICA în cadrul proiectului cultural „Gust și Estetică Tradiționale – GET”.

Tabăra s-a desfășurat în perioada 10-20 iulie 2017 în comuna Isverna și pe teritoriul județului Mehedinți. Proiectul cultural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și este implementat de Asociația Sinaptica în parteneriat cu Primăria Isverna, Mehedinți și Facultatea de Litere a Universității din București – Departamentul Studii Culturale, informează un comunicat al Asociației Sinaptica.

La tabără au participat, ca voluntari, atât 10 studenți la arhitectură, cât și alte 4 persoane care s-au implicat după ce au aflat de tabăra aflată în derulare. Reparațiile au inclus înlocuirea tencuielilor anterioare, realizate cu mortar pe bază de ciment cu tencuieli din pământ, paie și lână, reparații ale unor elemente de lemn deteriorate, văruieli și igienizări, precum și amenajări ale interioarelor, folosind obiecte găsite în case. În perioada următoare urmează să fie publicate releveele și propunerile de punere în valoare a arhitecturii tradiționale locale, realizate de studenți.

Cele două case („a Babii Măriuța” și „a lui Nea Gheorghiță”) pot fi, deja vizitate, acestea putând fi găsite în spatele școlii din Isverna, respectiv, în Canicea.

Cercetarea etnografică de teren, realizată de 5 voluntari – doctoranzi și masteranzi a cuprins întregul teritoriu al județului Mehedinți. Au fost vizitate 20 de sate, au fost contactați 55 de informatori și au fost culese peste 120 de rețete ale unor preparate din bucătăria tradițională mehedințeană. Rezultatele acestei cercetări, după prelucrare, urmează să fie publicate în perioada următoare.

Mai multe despre proiectul „Gust și Estetică Tradiționale - GET” puteţi afla de pagina web a Asociației Sinaptica şi de pe pagina de Facebook a proiectului .

Casa 1  11 jpg jpeg
Casa 1  12 jpg jpeg
Casa 2  11 jpg jpeg
Casa 2  12 jpg jpeg

Vezi aici imagini care exemplifică aspectul celor două case înainte și după tabăra de arhitectură!