Dosarul ├«ntocmit de mare┼čalul Antonescu pentru recuperarea tezaurului de la Moscova, g─âsit ├«ntr o pies─â de mobilier vechi FOTO png

Dosarul ├«ntocmit de mare┼čalul Antonescu pentru recuperarea tezaurului de la Moscova, g─âsit ├«ntr-o pies─â de mobilier vechi FOTO

Un bra┼čovean ┼či un iranian au g─âsit, ascuns ├«ntr-un dulap de epoc─â ┼či neatins de 80 de ani, dosarul pe care mare┼čalul Ion Antonescu l-a trimis cu armata la Moscova ca s─â revendice tezaurul Rom├óniei, scrie Libertatea.

Cele 200 de pagini originale, plus un pa┼čaport, au fost g─âsite ├«n fundul dublu al unui dulap vechi, cu vitrine, potrivit Libertatea

 Mobila fusese recondi┼úionat─â de un iranian stabilit ├«n Rom├ónia ┼či v├óndut─â lui Attila Szocs, un maghiar din Bra┼čov. Cei doi au descoperit documentele originale ┼či ele au ajuns, ├«n copie, la BNR.  

Dosarul ├«ntocmit la cererea mare┼čalului Ion Antonescu ├«n 1941 con┼úine o eviden┼ú─â a Tezaurului Rom├óniei evacuat ├«n 1916-1917 la Moscova, plus alte valori, care apar ├«n premier─â. De fapt, nimeni nu a ┼čtiut p├ón─â azi c─â, ├«ncrez─âtor ├«n faptul c─â nem┼úii ┼či rom├ónii vor cuceri Moscova, Antonescu preg─âtise aceste 200 de pagini prin care revendica tezaurul, noteaz─â sursa citat─â.  

image

Prima pagină din cele 200 descoperite în compartimentul secret al dulapului FOTO Libertatea

ÔÇ×E vorba de un dosar pe care mare┼čalul Ion Antonescu l-a trimis, c├ónd armata rom├ón─â avansa, al─âturi de nem┼úi, ├«n 1941, spre Moscova. Bucure┼čtiul anticipa c─â nem┼úii vor cuceri Moscova, iar Guvernul dorea s─â ia tezaurul ├«napoi de la ru┼čiÔÇť, explic─â o persoan─â de la BNR, ├«ntr-o declara┼úie neoficial─â, potrivit Libertatea.

Azi va avea loc, la BNR, o nou─â ├«nt├ólnire ├«ntre reprezentan┼úi ai B─âncii Na┼úionale ┼či ai Ministerului Culturii, care au consultat documentele.

Ceea ce se ┼čtia era c─â Banca Na┼úional─â a trimis un raport lui Ion Antonescu despre Tezaur. Istoricul Gheorghe Buzatu scrie, ├«n lucrarea ÔÇ×Rom├ónia ┼či Marile Puteri (1939-1947)ÔÇť, publicat─â ├«n 2003, de Editura Enciclopedic─â, despre Scrisoarea B─âncii Na┼úionale a Rom├óniei, referitoare la Tezaurul Rom├ónesc de la Moscova, care a fost ├«naintat─â, pe 13 noiembrie 1941, Mare┼čalului Ion Antonescu, atunci conduc─âtorul Statului.

Dosarul con┼úine toate valorile deja ┼čtiute, a c─âror situa┼úie riguroas─â BNR o are, dar ┼či unele ├«n plus, despre care nu se ┼čtia. ÔÇ×Inventarul din 1941 e ceva mai optimist dec├ót cel despre care ┼čtiam din 1916-1917ÔÇť, spune BNR, ├«ntr-o descriere de asemenea neoficial─â a ceea ce au g─âsit la o prim─â analiz─â.

image

Coperta dosarului care le-a parvenit celor de la BNR prin intermediul unui avocat angajat de bra┼čoveanul ┼či iranianul care l-au g─âsit.

Ce spune BNR despre documentele prin care mare┼čalul Antonescu dorea s─â recupereze Tezaurul Rom├óniei de la ru┼či

Banca Na┼úional─â a Rom├óniei confirm─â autenticitatea dosarului pe care mare┼čalul Ion Antonescu l-a trimis cu armata la Moscova ca s─â revendice Tezaurul Rom├óniei ┼či sus┼úine c─â documentele noi confirm─â cifrele referitoare la metale pre┼úioase trimise la Moscova.

Dosarul, ├«ntocmit ├«n 1941 ┼či descoperit acum, are 200 de pagini ┼či a fost g─âsit ├«n fundul dublu al unui dulap vechi cu vitrine, al─âturi de un pa┼čaport, potrivit Libertatea, care sus┼úine c─â BNR a numit aceste documente dosarul ÔÇ×Moscova 2ÔÇŁ.Banca Na┼úional─â a Rom├óniei a confirmat vineri c─â a intrat recent ├«n posesia unor documente din anul 1941, cu sprijinul altor institu┼úii ale statului.

BNR precizeaz─â c─â reprezentan┼úi ai b─âncii din perioada respectiv─â au f─âcut un inventar pentru conducerea statului rom├ón din epoc─â ├«n leg─âtur─â cu situa┼úia Tezaurului pe care BNR l-a trimis la Moscova ├«n anii 1916 - 1917 ┼či a celorlalte documente de arhiv─â expediate.Documentul este studiat de speciali┼čtii BNR care ├«ncearc─â s─â ateste provenien┼úa ┼či autenticitatea documentelor din arhiva BNR ┼či s─â coreleze informa┼úiile noi cu cele existente, sus┼úine institu┼úia.Cercetarea celor 200 de pagini este ├«n curs ┼či, odat─â finalizat─â, BNR transmite c─â va informa oficial publicul ┼či institu┼úiile statului rom├ón (Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Academia Rom├ón─â, alte institu┼úii interesate) ├«n leg─âtur─â cu detalii relevante care pot rezulta din aceste documente.

ÔÇ×Conform unor evalu─âri preliminare, documentul are valoarea istoric─â ┼či completeaz─â materialele deja existente ├«n arhiva BNR, dar nu ┼či ├«n privin┼úa documentelor orginale din anii 1916 -1917 (procesele verbale de predare - primire ale valorilor trimise de statul rom├ón ┼či BNR ├«n Rusia), care stau la baza solicit─ârilor de returnare a TezauruluiÔÇŁ, precizeaz─â BNR.Institu┼úia mai sus┼úine c─â documentele noi confirm─â cifrele referitoare la Tezaurul de metale pre┼úioase trimise la Moscova, dar orice alt─â interpretare ├«n leg─âtur─â cu documentele respective nu se sus┼úine p├ón─â la finalizarea cercet─ârilor ┼či reprezint─â simple specula┼úii.Banca Na┼úional─â a Rom├óniei mai men┼úioneaz─â c─â a f─âcut numeroase demersuri pentru a aduce la cuno┼čtin┼úa publicului rom├ón ┼či interna┼úional situa┼úia Tezaurului rom├ónesc trimis la Moscova ├«n anii 1916 ÔÇô 1917.

BNR a publicat de-a lungul timpului numeroase lucr─âri, dar ┼či numeroase articole de specialitate. ├Än fiecare an, ├«n cadrul Simpozionului de istorie bancar─â ÔÇ×Cristian Popi┼čteanuÔÇŁ sunt discutate toate elementele noi care apar ├«n leg─âtur─â cu acest subiect. Guvernatorul BNR, Mugur Is─ârescu, a prezentat ├«n repetate r├ónduri, ├«n conferin┼úe publice, istoricul ┼či demersurile efectuate pentru recuperarea Tezaurului.De asemenea, BNR precizeaz─â a pus la dispozi┼úie Ministerului Afacerilor Externe al Rom├óniei ┼či Comisiei rom├óno-ruse pentru studierea problemelor izvor├óte din istoria rela┼úiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului depus la Moscova ├«n timpul Primului R─âzboi Mondial, documente complete ┼či relevante ├«n leg─âur─â cu situa┼úia Tezaurului.

├Än urma Declara┼úiei comune a mini┼čtrilor de externe rom├ón ┼či rus din 2003, toate discu┼úiile se fac pe linie diplomatic─â, ├«n cazul Rom├óniei prin Ministerul Afacerilor Externe care coordoneaz─â partea rom├ón─â a Comisiei mixte, BNR av├ónd exclusiv rolul de suport ┼či furnizor de informa┼úii bine documentate ┼či autentice.ÔÇ×Din acest punct de vedere, analizarea aprofundat─â a noilor materiale aflate la dispozi┼úie trebuie f─âcut─â cu cea mai mare rigoare.

Banca Na┼úional─â a Rom├óniei consider─â ├«n continuare c─â este de datoria sa s─â ├«ntreprind─â toate demersurile necesare pentru ca aceste valori s─â revin─â acas─âÔÇŁ, conchide institu┼úia.