Dolj: Expoziția "Aurul și Argintul antic al României" rămâne la Muzeul Olteniei încă două luni jpeg

Dolj: Expoziția "Aurul și Argintul antic al României" rămâne la Muzeul Olteniei încă două luni

📁 Antichitate
🗓️ 31 ianuarie 2016

Expoziția 'Aurul și Argintul antic al României' deschisă la Muzeul Olteniei din Craiova pe 19 noiembrie 2015, unde era planificată să rămână până pe 31 decembrie 2016, va mai rămâne aici alte două luni, ca urmare a interesului mare din partea publicului din Oltenia.

Anunțul a fost făcut vineri, de către conducerea Muzeului Olteniei, care susține până acum expoziția a înregistrat peste 7.000 de vizitatori.

Potrivit Muzeului Olteniei, expoziția este considerată cel mai mare proiect cultural expozițional al României din ultimii 25 de ani, realizat la inițiativa Muzeului Național de Istorie a României din București, în cooperare cu 32 de instituții muzeale din țară, aceasta prezentând unele dintre cele mai spectaculoase artefacte de aur și argint descoperite pe teritoriul țării noastre.

'Ansamblul artefactelor, expuse într-un spațiu cu aspect de-a dreptul insolit, reprezintă un adevărat spectacol cultural oferit vizitatorilor, un tot unitar realizat urmare a unui efort îndelungat de elaborare în forme concrete a unor idei istorice de o profunzime și abstracțiune deconcertate. Chiar de la primul contact cu spațiul expozițional, vizitatorul rămâne impresionat și de armonizarea subtilă și deplină dintre arhitectonica spectaculoasă a ansamblului și desfășurarea treptată a celor peste 1000 de obiecte din aur și argint. Varietatea, deloc întâmplătoare, a artefactelor istorice expuse, validează, fără echivoc, un demers cultural pe placul tuturor categoriilor de public, îndeplinind cu succes criteriile eligibile ale argumentației unei sinteze istorice ce deschide, sau măcar incită și facilitează doritorilor, o cale de cunoaștere directă către cea mai spectaculoasă și strălucitoare parte a istoriei României', se menționează într-un comunicat al Muzeului Olteniei, postat pe site-ul instituției.

Punctele de atracție din cadrul expoziției, numeroase ca formă și diversitate, se impun publicului gradual de la fascinantele brățări dacice de aur, monedele de tip Koson până la fabulosul Tezaur de la Pietroasele.

Gradul de adresabilitate și accesibilitate, atât ca formă cât și conținut a spectaculoaselor piese de patrimoniu național, crește considerabil pe segmentul publicului oltean, în condițiile în care instituția craioveană participă la acest proiect cu 89 de piese din aur și argint, printre care tezaurul de la Vârtop, compus din 45 de monede și numeroase alte obiecte de podoabă, dar și piese din aur de la Romula (un medalion și un inel), sau din siturile arheologice din județele Dolj (Moțăței, Drănic, Daneți, Maglavit, Fântânele), Mehedinți și Olt. Printre cele mai impresionante piese se numără și un disc metalic, parte a unui scut datat la sfârșitul Epocii Bronzului și începutul Epocii Fierului.

Expoziția 'Aurul și Argintul antic al României' este deschisă publicului la sediul Secției de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova, din strada 'Madona Dudu' nr. 14, putând fi vizitată zilnic, până la data de 1 aprilie a.c., de luni până duminică, între orele 9.00 și 17.00. Prețurile biletelor vor fi cele practicate în mod obișnuit de muzeul craiovean, 5 lei pentru adulți și 2, 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari.