Averile torționarilor disidentului Gheorghe Ursu, verificate pentru plata despăgubirilor  jpeg

Doi ofițeri de securitate, acuzați de uciderea disidentului Gheorghe Ursu, achitați de Curtea Supremă

📁 Comunismul in România
Autor: Redacția
🗓️ 27 iulie 2023

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție i-au achitat, joi, pe foștii ofițeri de securitate Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș, acuzați de procurori de uciderea disidentului Gheorghe Ursu (foto sus). Cei doi fuseseră achitați și de Curtea de Apel, în 2019.

Potrivit minutei ședinței, Curtea Supremă a respins, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București și de fiul lui dizidentului împotriva sentinței pronunțată de Curtea de Apel București, informează adevarul.ro.

Procurorii militari au susținut că foștii ofițeri de securitate Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș au exercitat acțiuni represive și sistematice (filaj, urmărire informativă, percheziții, audieri sistematice, acte de violență fizică și psihică) asupra lui Gheorghe Ursu, acțiuni care „au avut ca urmare producerea de suferințe fizice sau psihice grave și au fost de natură să îi aducă o atingere gravă a drepturilor și libertăților fundamentale, în principal a dreptului la viață”.

În schimb, cei doi inculpați au susținut în fața judecătorilor că sunt nevinovați.

„Eu am îndeplinit comenzi primite. Nu făceam niciun act pe lângă comenzile primite,” a declarat Hodiș. Procesul a mai avut încă doi inculpați, foștii miniștri de interne George Homoștean și Tudor Postelnicu, care au fost acuzați de complicitate. Aceștia au murit între timp.

Inginerul Gheorghe Ursu este unul dintre cei mai cunoscuți luptători împotriva regimului comunist.

La începutul anilor 80, trimitea scrisori la Europa Liberă, afișa manifeste împotriva lui Ceaușescu și încerca să creeze o rezistență intelectuală împreună cu prietenii săi, Dan Deșliu, Nina Cassian, Geo Bogza și Radu Cosașu.

Pentru a încerca să evite un caz de persecuție politică ce ar fi fost neprielnic pe plan internațional regimului Ceaușescu, Securitatea i-a înscenat lui Gheorghe Ursu un caz de drept comun (pentru posesia a 17 dolari), pentru care l-a arestat pe 21 septembrie 1985.

A fost închis într-o celulă cu doi deținuți de drept comun, Marian Clită și Gheorghe Radu, care au primit ordin de la securiști să exercite acte de violență asupra lui. A murit la 17 noiembrie 1985, în Spitalul Penitenciar Jilava.